Eylemdeki DEDAŞ işçileri: İşten çıkarılmakla tehdit ediliyoruz

Maaş ve özlük haklarının düzeltilmesi için iş bırakan DEDAŞ işçileri, "İşten çıkarılmakla tehdit ediliyoruz. Talepler kabul edilene kadar eylemimiz devam edecek" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - Urfa, Batman, Mardin, Diyarbakır, Siirt ve Şırnak’a enerji hizmeti veren Dicle Elektrik Dağıtım Şirketi'nde (DEDAŞ) çalışanlar, bugün iş bırakma eylemi başlattı.

Diyarbakır'da Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş (DEDAŞ) Diyarbakır İl Müdürlüğü Arıza-Onarım-Bakım servisinde çalışan işçiler, özlük haklarının verilmesi, maaşların yükseltilmesi ve sendikaya üyelik hakkının verilmesi talepleri karşılanmayınca, iş bıraktı.
Sabah saatlerinde DEDAŞ binasına gelen işçiler, şirket önünde alkışlı protesto gerçekleştirdi.

'TEK AMACIMIZ HAKLARIMIZI ALMAKTIR'

Protesto sırasında şirketin üst yetkilileriyle görüşmek isteyen işçilerin karşısına insan kaynakları çıkarıldı. Görüşmeden olumlu sonuç çıkmayınca protestoya devam edildi. İşçiler adına açıklama yapan Yusuf Güneri, "Tek amacımız haklarımızı almaktır" dedi.

Ağır işte çalıştıklarını belirten Güneri, "Her yıl birkaç arkadaşımızı kaybediyoruz ama işimizi aksatmıyoruz. Yöneticiler hala şartları kabul etmiyor. Yaz kış demeden çalışıyoruz, yıpranma payı istememiz, banka promosyonu istememiz normaldir. İsteklerimiz abartılı istekler değildir" diye konuştu.

'İŞTEN ÇIKARILMAKLA TEHDİT EDİLİYORUZ'

Bütün birimlerin talebinin insani şartlarda çalışmak olduğunu söyleyen Güneri, "Bir an önce emekçilerin haklarını versinler. Burada herkes hemfikir. Tek isteğimiz bu durumun uzamaması ve işimize devam etmemizdir. Toplantı yapıldı ama şartlarımız kabul edilmedi. İşten çıkarılmakla tehdit ediliyoruz. Talepler kabul edilene kadar eylemimiz devam edecek" ifadelerini kullandı.

Tehditlere boyun eğmeyeceğini ifade eden işçiler, "İşçiyiz, haklıyız kazanacağız" sloganı eşliğinde protestoya devam etti.

İŞÇİLERİN TALEPLERİ NELER?

DEDAŞ işçileri, sendikaya üyelik, asgari ücrete yüzde 80 net zam, yol ve yemek ücretlerinin devletin belirlediği miktarda verilmesi, gece vardiyasına yüzde 15 ek ücret, ekip şefi farkı, 6 ayda bir ikramiye, şoförlük için ek ücret, banka promosyonu, ramazan ve kurban bayramı promosyonu, mesai ücreti artışı, resmi tatil mesai ücreti, okul, evlilik, doğum ve yakıt yardımı, saha personeli yıpranma ek ücreti taleplerinde bulunuyor.
TOMA ve polis ekiplerinin sevk edildiği alanda işçilerin eylemi devam ediyor.

'ŞIRNAK, DİYARBAKIR'IN VE URFA'NIN ATACAĞI ADIMLARI BEKLİYOR'

Urfa'dan Fatma Keber'in aldığı bilgilere göre DEDAŞ işçileri diğer kentlerde de eylem yaptı. Urfa’da iş bırakan işçiler, Akçakale yolu üzerinde bulunan DEDAŞ İl Müdürlüğü binası önünde sabah saatinde bir araya geldi. Burada sloganlar atan işçilerin eylemine daha sonra Yeşil Sol Gelecek Parti Urfa Milletvekili Ferit Şenyaşar desteğe geldi.

Şırnak’ta eyleme geçen işçilerin talepleri de karşılanmadı. Şırnak’tan görüştüğümüz işçilerin sözcüsü, şirketin kendilerine az miktarda bir zam yaptığını ve daha önce vermediği banka promosyonlarını vereceği sözü dışında taleplerinin karşılanmadığını aktardı. Sözcü, kendileri için sendikanın çok önemli olduğunu belirterek şunları söyledi: “Şırnak personeli şu an Diyarbakır'ın ve Urfa’nın da atacağı adımları bekliyor. Bizler özlük haklarımızın iyileştirilmesi, iş güvencesi, rastgele işten atılmama, keyfi muameleye maruz kalmama bir iş güvencemizin olmasını kesinlikle istiyoruz. Biz de 08.00 ile 10.00 arasında eylem yaptık. Ondan sonra bıraktık ve şu an işimizin başındayız. Bir tek Diyarbakır devam ediyor bildiğim kadarıyla ve şu an haklarını alana kadar eylemi sürdüreceklerini söylüyorlar. O yüzden herkes Diyarbakır'a bakıyor.”

Siirt’te de işçiler, bugün iş bıraktı. Siirt’te eylem yapan işçilerin temel talebi, sendikaydı. İşçiler, sendika talepleri karşılanmadığı sürece uzlaşı sağlanmayacağı yönünde hemfikir.

İş bırakma eyleminin olduğu bir diğer kent de Batman’dı. Batman‘da iş bırakan işçiler, diğer işçilere sendikaya üye olmaları yönünde çağrıda bulundu.