Evka 3 halkı: Doğa katliamına ve betonlaşmaya izin vermeyeceğiz

Bornova Evka 3 Mahallesi'nde 15 bin metrekare alanda yapılan ağaç katliamına karşı çıkan mahalle sakinleri, doğa tahribatına ve betonlaşmaya izin vermeyeceklerini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

Cihan Başakçıoğlu

İZMİR - İzmir'in Bornova ilçesinde bulunan Evka 3 Mahallesi'nde 14 bin 935 metrekare yüzölçümü bulunan makilik alanın imara açılması sonucu yapılan ağaç kesimi tepkilere neden oldu. Bugün söz konusu alanda toplanan Evka 3 Mahallesi sakinleri doğa katliamına karşı basın açıklaması düzenledi. Açıklamada çocuklar, "Doğama dokunma", "Betona hayır yeşil kalsın" yazılı dövizler taşındı.

2009’DA YANDI 2021’DE 19 VİLLAYA ŞANTİYE OLDU

Mahalle halkı yaptığı açıklamada, Evka 3 Mahallesi sakinleri olarak yaşadıkları doğa talanına dur demek için bir araya geldiklerini vurguladı. Söz konusu alanın imara açılarak Aralık 2018'de İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından satışının yapıldığı belirtilen açıklamada, satıştan 5 ay sonra tüzel kişilik unvan değişikliği yapıldığına ve alanın Evka 3 İnşaat San. ve Tic. A.Ş’ye kayıtlı bulunduğuna dikkat çekildi.

Kasım 2021'de ise bir anda kepçelerin bu alana girerek bitki örtüsünü kazımaya başladığını dile getiren mahalle halkı, "Önce belediyenin bir çalışması olduğunu zannettik. Ancak durum böyle değildi. Burada yaşayan herkes bu durumdan rahatsız olduğunu dile getiriyordu.  Araştırdığımızda buraya 19 adet 2 katlı villa yapılacağı bilgisine ulaştık. 17 Temmuz 2009'da çıkan (ya da çıkarılan) yangında 200 hektar alan yanmıştı. Ne yazık ki bu bölge de o yangından ciddi oranda etkilenmişti. Buranın TOKİ de dahil olmak üzere birçok inşaat şirketinin gözünü diktiği bir bölge olduğunu biliyoruz. Demek ki ülkedeki pek çok yer gibi buralar da boşuna yakılmadı" diye belirtti.

'DOĞAL DENGE BOZULDU'

Söz konusu alanın yüzlerce canlının, kuşların, tilkilerin, kaplumbağaların, börtü böceğin, yaban domuzlarının yaşam alanı olduğunu belirten mahalle sakinleri, yapılan tahribatın etkilerini şöyle anlattı:
"Yapılan tahribatla, buradaki doğal denge bir anda bozuldu. Keyifle sesini dinlediğimiz kuşlarımız azaldı. Domuzlar artık buralarda değiller, diğer canlıların akıbetini bilmiyoruz. Alanda bulunan onlarca yabani zeytin ya sökülüp atıldı, ya da göstermelik olarak saksılara dikilip toprağa gömüldü. Ne yazık ki çoğunluğu kurudu. En az 5-6 tane yetişkin çam ağacı kesilip, kökleri sökülerek yok edildi. O da yetmedi alanı çitle çevirdiler ve kaldırımı dahi içine alıp yürüyecek yer bırakmadılar. O dönemde burayla ilgili Gazete Duvar bir haber yapmıştı. Yaşanan durum pek çoğumuzu rahatsız etmeye devam ediyor."

'HAVAMIZA, SUYUMUZA, TOPRAĞIMIZA SAHİP ÇIKIYORUZ'

Yaşanan doğa katliamının karşısında olduklarını vurgulayan mahalle sakinleri, betonlaşmaya izin vermeyeceklerini ifade etti. Mahalle sakinleri, "Havamıza, suyumuza, toprağımıza sahip çıkıyoruz. Gidecek başka bir dünya yok. Sağlıklı bir çevrede yaşamak en temel insan haklarından biridir. Ancak ne yazık ki yönetenler bunu göz ardı ettikleri için bölgemizde ve ülkenin her köşesinde halkımız ranta ve çevre talanına karşı yaşam alanlarını savunuyor. İkizdere gibi, İkizköy Akbelen ormanları, Kazdağları gibi ve daha yüzlerce örnekte olduğu gibi halk doğayı devletten ve betona tapan şirketlerden korumaya çalışıyor. Yaşamak için betona değil yaşanabilir ve yaşatabilir bir çevreye ihtiyacımız var. Mahallemize, doğamıza ve yaşamımıza, çocuklarımızın geleceğine sahip çıkıyoruz" dedi.