Europol: 'VIP hizmeti' veren insan kaçakçılığı çetesi çökertildi

Avrupa Birliği'nin polis teşkilatı Europol, kişi başına 20 bin euro karşılığı 'VIP hizmeti' de sunan bir insan kaçakçılığı şebekesini çökerttiklerini duyurdu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Avrupa Birliği (AB) Polis Teşkilatı (Europol), yeni bir güzergah üzerinden AB'ye insan kaçıran bir şebekeyi çökertti. İnsan kaçakçılarının, kişi başı 20 bin euro karşılığı 'VIP hizmeti' verdiği belirlendi. Europol’ün öncülüğünde İspanya, Almanya, Fransa ve Norveç polisinin gerçekleştirdiği operasyonda, çete lideri ile 14 şüpheli gözaltına alındı.

BBC Türkçe'den Yusuf Özkan'ın haberine göre, Europol'ün açıklamasında, Suriyeli şebekenin, insan kaçakçılığı için Doğu Akdeniz ve Türkiye üzerinden Yunanistan’a uzanan güzergah yerine, alışılmadık derecede uzun ve pahalı bir yol kullandığı belirtildi.

20 BİN EURO KARŞILIĞINDA 'VIP HİZMETİ'

Europol’e göre, Suriyeli mülteciler, Sudan veya Birleşik Arap Emirlikleri üzerinden önce Libya'ya, oradan da 'yolsuzluğa bulaşmış' yetkililerin yardımıyla Cezayir’e götürülüyor, yolculuğun son ayağında ise yüksek hızlı teknelerle Batı Akdeniz üzerinden İspanya'ya taşınıyordu. İnsan kaçakçılığı şebekesinin Belçika, Almanya ve İspanya’daki üyeleri, deniz geçişlerini düzenleyerek, mültecilerin asıl ulaşmak istediği ülkelere gidişini sağlıyordu.

İspanya kıyılarına ulaşanların büyük çoğunluğu Fransa, Belçika, Almanya ve Norveç’e gidiyordu. Kaçakçılık şebekesi, mültecilerden kişi başı 7-20 bin euro arası değişen bir ücret talep ediyor, 20 bin euro karşılığında 'VIP hizmeti' de sunuyordu. Bu hizmet, ulaşım, bazı ülkelerdeki evrak işleri, uçak biletleri ve rota boyunca konaklamanın yanı sıra, İspanya’daki varış noktasından transfer ve bu ülkede konaklama gibi özel masrafları da içeriyordu.

2 SÜRAT TEKNESİNE DE EL KONULDU

Şebekenin, yasa dışı operasyonlarının başarılı bir şekilde sonuçlanmasını sağlamak için sıkı güvenlik önlemleri aldığı da ortaya çıkarıldı. Şebekenin, mültecilerin getirileceği kıyı boyunca birçok gizli noktaya gizli kameralar ve gözcüler yerleştirdiği belirlendi.

Europol öncülüğünde İspanya, Fransa, Almanya ve Norveç polisinin katılımıyla gerçekleştirilen operasyonda, Suriyeli çete lideri ile 14 şüpheli gözaltına alındı. Şüphelilerle birlikte iki sürat teknesi, altı araç, çok sayıda elektronik ekipman uyuşturucu madde, yakıt, uydu telefonları ile 500 bin eurodan fazla nakit para da ele geçirildi.

Yaklaşık 2017 yılından bu yana aktif olan suç örgütünün, göçmen kaçakçılığının yanı sıra, uyuşturucu ve ateşli silah kaçakçılığı da dahil olmak üzere çok çeşitli yasa dışı faaliyetlere karıştığı saptandı. (DIŞ HABERLER)