Etiyopya hükümeti Tigray'da tek taraflı ateşkes ilan etti

Çatışmaların yaklaşık bir yıldır sürdüğü Etiyopya'nın Tigray bölgesinde, Tigray Halk Kurtuluş Cephesi güçlerinin başkenti ele geçirdiği duyuruldu. Hükümet, tek taraflı ateşkes ilan etti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Etiyopya'nın Tigray eyaletinin başkenti Mekelle'yi Tigray Halk Kurtuluş Cephesi (TPLF) güçlerinin ele geçirdiğinin duyurulmasının ardından hükümet, bölgede tek taraflı ateşkes ilan etti. Tigray'daki çiftçilerin hasat mevsimini (haziran, temmuz, ağustos) kullanmalarını sağlamak için bu kararın alındığı belirtilen açıklamada, bundan sonra bölgede yardım kuruluşlarının ordunun eskortu olmadan çalışacağı ifade edildi.

Geçici hükümetin bölgeyi terk ettiği kaydedilirken, sosyal medyada paylaşılan görüntülerde TPLF destekçilerinin eyaletin başkenti Mekelle'de kutlamalar yaptığı görüldü. TPLF Sözcüsü Getachew Reda, Mekelle'yi geri almak için 'Abiy Ahmed'in ulusal savunma güçlerini' tamamen yendiklerini ileri sürdü. 

Öte yandan Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Tigray bölgesindeki son olayların endişe verici olduğuna işaret ederek, "Krize askeri bir çözüm olmadığını bir kez daha gösteriyorlar" ifadelerini kullanmıştı. Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed ile görüştüğünü aktaran Guterres, "Düşmanlıkların etkili bir şekilde durdurulacağından umutluyum. Sivillerin korunması, insani yardımların ihtiyaç sahiplerine ulaşması ve siyasi çözümün bulunması esastır" dedi. 

Etiyopya ordusu, Kasım 2020'de TPFL'ye karşı askeri harekat başlatmıştı. Başbakan Ahmed, TPFL'yi bir ordu karargahına saldırı düzenlemekle suçlamıştı. Ordu, TPLF'nin kontrolündeki Mekelle şehrinin kontrolünü 28 Kasım 2020'de almıştı. (AA)