Eski Yunanistan başbakanı Samaras'tan Türkiye'ye: 'Korsanla konuşulmaz'

Komşu Yunanistan'ın eski başbakanı Samaras, Türkiye ile ilişkiler ile ilgili olarak "Yeni ültimatomlarda ısrar ettikleri sürece onlarla görüşüyormuşuz gibi yapmanın bir anlamı yok" dedi.

Google Haberlere Abone ol

LEFKOŞA - Yunanistan’ın eski başbakanı Antonis Samaras, 7 Aralık'ta başkent Atina'da yapılacak Türkiye-Yunanistan 5'inci Yüksek İşbirliği Konseyi toplantısı öncesinde iktidar partisi Yeni Demokrasi'ye (YD) yakın Kathimerini gazetesine mülakat verdi. YD'nin eski lideri ve eski başbakan Samaras, Türkiye'yi sert sözlerle eleştirdi.

Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) ve Yunanistan arasındaki son temaslar için "Bunlar gerçekleşmemiş olsaydı daha iyi olurdu" görüşünü paylaşan Antonis Samaras, "(Türkiye'nin) Yeni ültimatomlarda ısrar ettiği sürece onunla görüşüyormuşuz gibi yapmanın bir anlamı yok. Korsanla konuşulmaz derken tam da bunu kastediyorum" değerlendirmesinde bulundu. Samaras ayrıca Avrupa'nın 'sağa kayışı' ve ülkesinin gündemine gelen evlilik eşitliği konularında da açıklamalarda bulundu.

'ALMANYA KAMUOYU AKLİ DENGESİNİN YERİNDE OLMADIĞINI DÜŞÜNÜYOR'

Samaras, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a işaret ederek, "Sayın Erdoğan tüm Batı ile açık bir çatışma içine girmiştir. Birkaç gün önce İsveç'in NATO üyeliğini körü körüne engelledi. Zirvelerde en azından ikili ilişkileri daha da kötüleştirmemeye çalışırsınız. Erdoğan'ın Berlin ziyaretinden sonra Türk-Alman ilişkileri iyileşmedi, daha da kötüleşti" değerlendirmesinde bulundu. Samaras, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Alman hükûmeti çok zor bir durumda kaldı. Ülke kamuoyu ve basını, Erdoğan'a karşı öfkeli, onu kelimenin tam anlamıyla 'akli dengesi yerinde olmayan' biri olarak görüyor. Sonuç: Bu ziyaret gerçekleşmemiş olsaydı daha iyi olurdu. Bugün tüm müttefiklerimiz ve ortaklarımız onunla aynı fikirde değilken biz onunla aynı fikirde olabilir miyiz?" 

'TÜRKİYE'NİN OLDU BİTTİLERİ DEVAM EDİYOR'

Eski bir başbakan olarak konuşma yükümlülüğü olduğunu söyleyen Samaras, Ege Denizi'ndeki duruma atıfla, "İhlâller en azından geçici olarak sınırlanmış olabilir, ancak provokasyonlar azalmadı. Türkiye'nin bize karşı yarattığı 'oldu bittiler' ise hâlâ devam ediyor. Benim zamanımda da ihlâller neredeyse sıfırdı. Hatırlıyor musunuz? Ama bu, Türkiye'nin daha sonra geri gelip ihlâlleri tırmandırmasını engellemedi" dedi.

"Erdoğan'ın önceki gün yaptığı 'kalbinin Selanik'te attığına' dair kendi açıklamalarını hatırlatmamı ister misiniz?" diye soran Samaras, "Türkiye'nin sürekli Yunanistan'ı kışkırttığını' ileri sürdü. Samaras, şu ifadeleri kullandı:

"(Türkiye'nin) Yeni ültimatomlarda ısrar ettiği sürece onunla görüşüyormuşuz gibi yapmanın bir anlamı yok. Korsanla konuşulmaz derken tam da bunu kastediyorum. Korsan gibi davranmaya devam ettiği sürece olumlu bir gündem söz konusu olamaz. Eğer tarzını değişirse, ültimatomları geri alırsa, bunu konuşuruz."

'KARAMANLİS DE BENİMLE AYNI ÇEKİNCELERİ PAYLAŞIYOR'

Antonis Samaras, açıklamalarının devamında Türkiye-Yunanistan ilişkilerindeki sorunlara ve Kıbrıs'taki gelişmelere de atıfta bulundu. Samaras'a göre, Türkiye ile Libya'nın uluslararası zeminde tanınan hükûmeti ile imzalanan mutabakat zaptı iki ülke ilişkilerini gölgelemeye devam ediyor. Samaras YD'nin eski lideri ve eski başbakan Kostas Karamanlis'in de aynı düşünceleri ve çekinceleri taşıdığına dikkat çekerek konu hakkında Karamanlis'in yakın zamanda paylaştığı uyarıları hatırlattı. 

"Türk-Yunan ilişkilerinde 'yatıştırma' politikası her zaman çok tehlikeli olmuştur. Peki sizce ülkenin iki eski başbakanı ve YD'nin iki eski başbakanı bu kadar yanılıyor olabilir mi?" sorusunu da gündeme taşıyan Samaras, kendi başbakanlık döneminde de Ege'de bir süre tansiyonun düştüğünü sonrasındaysa yeniden yükselişe geçtiğini vurguladı. 

'BUNLARI TÜRKİYE'NİN PLANLADIĞINDAN ŞÜPHE DUYAN VAR MI?'

Eski başbakan Samaras, Türkiye-Yunanistan zirvesinin gündemindeki ana meselelerden olan mülteciler-göç konuşuna ilişkin yaptığı değerlendirmede, Türkiye'nin söz konusu meseleyi araçsallaştırdığı konusunda ısrarcı. "Türkiye'nin son yıllarda Avrupa ile kaç tane bu tür anlaşma imzaladığını hatırlıyor musunuz? Bunlardan herhangi birini yerine getirdi mi?" sorularını soran Samaras, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yasadışı göçmen akışının Türk rejimi tarafından planlandığından ve Yunanistan ve Avrupa'ya karşı bir şantaj aracı olduğundan şüphe duyan var mı? Hiçbir yanılsamaya kapılmayalım: Yasadışı göçü önlemenin tek garantisi kararlılığımız ve hem kendi hem de Avrupa'nın müdahale araçlarını güçlendirmemizdir."

'TOPLUM SAĞA KAYIYOR, SADECE YUNANİSTAN DEĞİL AVRUPA DA...'

Samaras Kathimerini'ye verdiği demeçte, Avrupa ve Yunanistan siyasetindeki son gelişmeleri de değerlendirdi.  "Toplum sağa kayıyor; sadece Yunanistan'da değil Avrupa'da da. Bakın önceki gün Hollanda'da ne oldu" ifadelerini kullanan Samaras, Hollanda'da geçen hafta yapılan erken seçimlerde faşist Geert Wilders'in partisinin seçimi ilk sırada tamamladığını hatırlattı. Eski başbakan, şöyle konuştu:

"Seçmenler SYRIZA'nın iktidara olası geri dönüşünden korktukları için kitleler halinde Yeni Demokrasi'ye oy verdiler. Ve bugün katılım en yüksek seviyelerde. Elbette bir kısım seçmen de daha küçük sağ partilere oy verdi. Ancak bunlar, toplam oyların yaklaşık yüzde 14'ünü oluşturmalarına rağmen, siyasi açıdan özel bir anlam ifade etmiyor. Yeni Demokrasi, sağında yer alan ve toplumun yeni özlemlerini ifade etmeyen mevcut partiler tehlike arz etmiyor. YD toplumun sağa kaydığı bir dönemde yalnızca merkezi hedeflediğinde, dengesini kaybetme riskiyle karşı karşıya geliyor."

SAMARAS'TAN EVLİLİK EŞİTLİĞİNE VETO

Samaras, Kathimerini'ye verdiği mülâkatta YD iktidarının gündeme taşıdığı eşcinsel evlilikler konusunda da görüşlerini paylaştı. Söz konusu yasa tasarısını veto edeceğini açıklayan Samaras "Her iki cinsiyetten ebeveyn rol modellerinin bulunduğu çekirdek aileyi desteklememiz gerektiğine inanıyorum. Demografi ile başa çıkmak için çekirdek aileyi vurgulamalıyız. Ayrıca, eşcinsel çiftler için sivil ortaklık anlaşması her türlü hak sorununu çözmüştür. (Eşcinsel evliliği onayladığımız takdirde) daha sonra -benzer olmayan şeyleri eşitlemek adına- evlat edinmeyi de tanımak zorunda kalacağız" ifadelerini kullandı.

Samaras konu hakkında ayrıca, "Kadınlar, eşcinsel çiftlerin çocuk sahibi olmalarına yardımcı olacak ve sonra ortadan kaybolacak üreme makineleri değildir. Bu, kadını değersizleştirir ve çocukları travmatize eder" değerlendirmesinde bulundu. 

YD İÇİNDE GÜÇLÜ BİR TABANI VAR

Atina'daki iktidar çevrelerine göre, Samaras'ın son çıkışı, Yunanistan siyaset sahnesinde son dönemde gerçekleşen kayda değer gelişmelerden biri. Avrupa'da faşist parti ve siyasetçilerin güç kazandığı, Yunanistan'da ise ana muhalefet partisi SYRIZA'nın bölündüğü bir süreçte milliyetçi ve aşırı muhafazakâr kesimlere seslenen Samaras'ın mesajları politikacılar ve uzmanlar tarafından dikkatle irdeleniyor. 

2012-2015 döneminde başbakanlık koltuğunda oturan Samaras'ın bugün partisi YD içerisinde güçlü bir tabanı ve destekçi grubu var. Söz konusu grubun temsilcileri yakın zamanda Yunanistan-Türkiye ilişkilerinin geleceği ile ilgili olarak Samaras'ın mesajlarına benzer açıklamalarda bulundular. Samaras'ın işaret ettiği üzere, eski başbakan Karamanlis de Ege'de gelişmeler hakkında olumsuz görüşleri kamuoyu ile paylaştı.