Eski ortağını icraya veren Emin Hitay'a tazminat cezası verildi

İş insanı Emin Hitay'ın eski ortağına karşı icra takibi yaptırdı. İhbarnameleri iş yaptığı kişilere ve gazetecilere yolladı. Mahkeme 'itibarı zedelemek' suçundan tazminat cezası verdi.

Emin Hitay (solda) ve Akphan Manas 16 yıl ortak olarak iş yaptıktan sonra anlaşmazlığa düşmüşlerdi.
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - HİTAY Holding sahibi Emin Hitay ile girişimci Alphan Manas arasındaki 'itibarı zedeleme' davasında karar verildi.

Hitay ve Manas 18 yıl ortaklık yaptıktan sonra 2006’da yollarını ayırdı. Ancak, ayrılıktan bir süre sonra aralarında ‘borç-alacak’ anlaşmazlığı baş gösterdi. Hitay bu süreçte Manas’a karşı 1,5 milyon liralık icra takibi yaptırdı. Hitay, Ekim 2016’da da Manas’ın iş yaptığı, binden fazla şahıs ve şirkete haciz ihbarnamesi gönderdi. İhbarnameler ayrıca çok sayıda gazeteciye de gönderildi. Anılan ihbarnamelerde Manas’ın, Hitay’a borcu olduğu, kendisine yapılacak ödemenin Hitay’a yapılması istendi.

'ÖÇ ALMA AMAÇLI YAPILDI'

Manas ise, söz konusu haciz ihbarnamelerinin "öç alma amacı ile yapıldığını" belirterek Hitay ve şirketine karşı 50 bin liralık manevi tazminat davası açtı. Avukat Esin Kılıç’ın hazırladığı dava dilekçesinde, Manas’ın üçüncü kişilere karşı itibarının zedelendiği savunuldu. Hitay’ın avukatı Yücel Gürbüz ise, yapılan işlemin yasal ve amacın alacağın tahsili olduğunu belirtti.

İTİBARI ZEDELENDİ

Tazminat davası İstanbul 2. Asliye Ticaret Mahkemesi’nde görüldü. Mahkeme, yaptığı yargılama sonrası Manas’ı haklı buldu ve kişilik haklarının zedelendiğine işaret ederek, "dürüstlük kuralına da aykırı davranıldığına" hükmetti. Kararda, haksız rekabete de yol açıldığına işaret edilerek, “Davacı, ticari çevresine borçlu olarak lanse edilmiş. Bu durum davacının ticari itibarını zedeler” denildi. Mahkeme, Hitay’ın, Manas’a 20 bin lira manevi tazminat ödemesine karar verdi.

ÜST MAHKEME DE AYNI KARARI VERDİ

Yerel mahkeme kararına Hitay’ın avukatları itiraz etti. Dosyaya bu kez İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 16. Hukuk Dairesi baktı. Daire, 2 yıl süren yargılama sonrası kararını geçen günlerde verdi. İstinaf mahkemesi, yerel mahkeme kararının yerinde olduğuna işaret ederek, itirazı reddetti. Mahkeme, haciz ihbarnamelerinin gazetecilere gönderilmesini, Manas’ın teşhir edilmesi olarak değerlendirdi.

Hitay’ın avukatları ise bu kararı Yargıtay’a taşıdı. (HABER MERKEZİ)