Eski cumhurbaşkanının kızına rüşvet ve para aklama suçlaması

Özbekistan eski cumhurbaşkanı İslam Kerimov'un kızı Gülnare Kerimova'ya İsviçre'de rüşvet yoluyla elde edilen yüz milyonlarca doları aklayan uluslararası bir suç örgütünü yönetme suçlaması yöneltildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Orta Asya ülkesi Özbekistan'ın eski cumhurbaşkanı İslam Kerimov'un kızı Gülnare Kerimova'nın İsviçre'deki yaklaşık 857 milyon dolarlık varlığına el konuldu. Yetkililer, Kerimova'nın varlıklarına 2005-2013 dönemini kapsayan bir soruşturma kapsamında el konulduğunu açıkladı. 'Zimmete geçirme' suçundan 2014 yılından bu yana Özbekistan'da tutuklu bulunan Kerimova'ya İsviçre'de rüşvet yoluyla elde edilen yüz milyonlarca doları aklayan uluslararası bir suç örgütünü yönetme suçlaması yöneltildi.

BBC'nin haberine göre, Kerimova ise telekom anlaşmalarıyla bağlantılı olarak kendisine yöneltilen 'rüşvet' ve 'para aklama' suçlamalarınıreddetti. Kendi mücevher firması bulunan, bir eğlence televizyonu yöneten ve 'Googoosha' ismiyle pop müzik albümleri çıkaran Gülnare Kerimova hakkında düzenlenen iddianamede, Kerimova'nın 'Özbekistan'ın telekom sektörüne erişim karşılığında rüşvet aldığı ve İsviçre bankalarındaki hesaplar ve başka ülkelerdeki bir hesap ağı üzerinden bu parayı akladığı' ileri sürüldü.

SAHTECİLİK, ŞİDDET, KORKUTMA, TEHDİT...

Gülnare Kerimova'nın yanı sıra Rusya merkezli bir telekom firmasının Özbekistan şubesini yöneten, ismi verilmeyen bir iş insanı hakkında da suçlamalara yer verilen iddianamede, Kerimova'nın 'The Office' (Ofis) olarak bilinen 'sahte örgütünün' sahtecilik yaptığı, şiddet, korkutma ve tehdit yöntemlerine başvurduğu ifade edildi. 

İsviçre Federal Savcılığı'nın hazırladığı iddianame, söz konusu banka hesaplarının hak sahibi olarak görünen kişilerin, bu hesapların gerçek sahibinin Kerimova olduğunu gizlemek için kullanılan kişiler olduğu belirtildi. 2013 yılında dokunulmazlığı kalkana kadar Cenevre'de BM'nin Özbekistan Büyükelçisi olarak görev yapan Kerimova hakkında İsveç, Fransa, Norveç, Hollanda, ABD ve İngiltere'de de benzer soruşturmalar açılmıştı. (DIŞ HABERLER)