EŞİK’ten “Yasalara Dokunma Uygula” kampanyası: 5’inci Yargı Paketi tehlikesi

EŞİK Platformu 5’inci Yargı Paketi öncesi kadın haklarına yönelecek olası saldırıları önlemek amacıyla, “Yasalara Dokunma Uygula” sloganıyla kampanya başlattı.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Yüzlerce kadın ve LGBTİ+ örgütü ile inisiyatiflerinin oluşturduğu Eşitlik İçin Kadın Platformu, (EŞİK) yeni yasama döneminde beşinci yargı paketi aracılığıyla kadın haklarına yönelecek muhtemel saldırıları önlemek amacıyla ‘Yasalara Dokunma, Uygula’ sloganıyla kampanya başlattı.

Kadınların kazanılmış haklarını korumak ve olası tehditleri engellemek amacıyla yeni mücadele programını online düzenlenen basın toplantısı ile açıklayan EŞİK temsilcileri, İstanbul Sözleşmesi’nden kadına yönelik şiddete, çocuklarda cinsel istismar suçunun affından nafaka, çocuk haczine kadar birçok konuyu ele aldı.

'BİR DAKİKA VAKİT KAYBETMEDEN MÜCADELEMİZİ GÜÇLENDİRMEYE KARARLIYIZ'

EŞİK Platformu gönüllüsü Sevilay Çelenk, söz konusu kampanyayı, yeni yasama yılında beşinci yargı paketi kapsamında Meclis’e getirileceği iddia edilen 6284 sayılı Kanun ile nafaka gibi konularda olası saldırılara hazırlıksız yakalanmamak için başlattıklarını ifade etti. “Bir dakika vakit kaybetmeden, her imkânı zorlayarak mücadelemizi güçlendirmeye kararlıyız” diyen Çelenk, “İstanbul Sözleşmesi’nde olduğu gibi bir gece yarısı oldubittiye gelmek istemiyoruz. ‘Yasalara dokunma, mevcut yasları uygula’ diyoruz. Çünkü bu güne kadar yasalarla ilgili önümüze reform gibi gelen her konu, kazanımlarımızın tırpanlanmasıyla sonuçlandı. Dolayısıyla bu kampanya ile mücadele çağrısı yapıyoruz. Bu kampanyayla kadın cinayetleri önlenebilir diyoruz, nafakama dokunma diyoruz, çocuklarda cinsel istismar suçunun affı söz konusu edilemez diyoruz” ifadelerine yer verdi.

'NAFAKANIN 2-3 YIL İLE KISITLANMASI HEDEFLENİYOR'

Türkiye’de kadın hareketinin dünya tarihine geçen bir mücadele verdiğini; çok ciddi yasal değişiklikler yapıldığını ancak AK Parti döneminde bu yasaların uygulanmadığını söyleyen EŞİK Gönüllüsü Hülya Gülbahar, hatta bu yasaların çeşitli düzenleme bahaneleriyle içlerinin boşalttığını kaydetti.

Meclis’e getirilecek 5’inci Yargı Paketi’nde olacağı muhtemel ‘kadın karşıtı’ düzenlemelere ilişkin de bilgi veren Gülbahar, bu kapsamda nafakanın 2-3 yıl ile kısıtlanmasının hedeflendiğini söyledi. Gülbahar, “Böylelikle kadınların boşanmasını zorlaştıran erkeklerin boşanmalarını ise kolaylaştıran maddeler getirilmiş olacak” diye konuştu.

SULH KOMİSYONLARI HEDEFİ: LAİKLİK KARŞITI

5’inci Yargı Paketi ile getirileceği ifade edilen diğer hususlara ilişkin de Gülbahar şunları söyledi: “Çocuk istismarcılarına af ve çocuk haczi adı altında bir algı çarpıtması yapılan boşanmış veya ayrı yaşayan ebeveynlerden babanın çocukla ilişkisini düzenleyen yasada değişiklik. Bu yasa değişikliğiyle pedagog, polis memuru ve icra memuru eşliğinde can güvenliği tehdidi olan kadınların çocuğu teslim ettiği prosedürün değiştirilip, bütün bunlar ortadan kaldırılarak çocuk teslimi yapılması öngörülüyor. Bu da çocukların ve kadınların can güvenliğini riske atan bir uygulama. 5’inci Yargı Paketi’nde yer alacağı söylenen bir diğer konu da bütün illerde ‘Sulh Komisyonları’ kurulması. Arabuluculuk/uzlaştırma girişimlerine kapı aralaması açısından sorunlu buluyoruz. Bağımsız hukuk devletinin yargısını ortadan kaldıran, kimin atadığı belli olmayan, kadılık müessesesinin de önünü açabilecek, laiklik karşıtı bir düzenleme olarak gelme ihtimali var.”

'MUHALEFET YASA DEĞİŞİKLİĞİ TALEP ETMEK YERİNE VAR OLAN YASALARIN UYGULANMASI İÇİN POLİTİKA İZLEMELİ'

‘Yasalara dokunma, uygula’ sloganını seçmelerinin nedenini de açıklayan Gülbahar,
“Bizim sorunumuz yasaların uygulanmaması. Bir politik yöntem olarak AKP iktidarı muhalefetin taleplerini topluyormuş gibi yaparak sağını, solunu düzelteceğiz diyerek aslında yasanın içini boşaltıyor. O yüzden biz dokunma diyoruz. Biz buradan muhalefete de sesleniyoruz: Yasa değişiklikleri talep etmek yerine tam tersi var olan yasaların uygulanması için bir politika izlenmesi gerekiyor. Bu kapsamda EŞİK olarak siyasi partiler ile görüşmelere başladık” dedi.

'ERKEK MASADA MUTLAKA BİR KADIN YÖNETİCİ BÜTÜN KADINLARI TEMSİL ETMELİ'

EŞİK Gönüllüsü Berrin Sönmez de, siyasi partiler ile yapılan görüşmelerde kadınların da olmasını istedi. Sönmez, “Siyasi partiler ile görüşmelerimizde kadınların yanımızda bulunmasını istiyoruz. O erkek masada mutlaka bir kadın yönetici bütün kadınları temsil etmeli. Çünkü eşitlik yoksa demokrasi yoktur. Yeni bir sistem inşa ediliyorsa temelinde eşitlik harcı olmalı" vurgusu yaptı. EŞİK Gönüllüsü Adalet Kaya ise, "Herkes acilen görevini yapmalı kolluk ve yargı başta. Görevini yap, yasayı uygula, 6284’ü tartışmaya açma diyoruz!” dedi.