EŞİK: 20 Mart’tan bu yana 24 kadın cinayeti işlendi

İstanbul Sözleşmesi’nin 10. yılı için bir rapor hazırlayan Eşitlik İçin Kadın Platformu (EŞİK), sözleşmeden çekilme kararının alındığı 20 Mart’tan bu yana 24 kadının öldürüldüğünü belirtti.

Fotoğraf: Aynur Tekin
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul Sözleşmesi, 10 yıl önce bugün İstanbul’da imzaya açıldı. Eşitlik İçin Kadın Platformu (EŞİK), Türkiye’nin ilk imzacısı olduğu sözleşmeden çekilme kararının sonuçlarına ilişkin bir rapor hazırladı. Raporda, 2014 yılında yürürlüğe giren İstanbul Sözleşmesi'nin etkin uygulanmaması nedeniyle en az 2 bin 336 kadının en yakınları tarafından öldürüldüğüne ve son üç yılda 331 şüpheli kadın ölümünün gerçekleştiğine dikkat çekildi.

Raporda, 20 Mart 2021’de Cumhurbaşkanlığı tarafından alınan çekilme kararının ardından kadınların ve LGBTİ+’ların maruz kaldığı hak ihlalleri de sıralandı: 

-Şiddet yanlısı erkekler bunu kadına şiddet ve kadın cinayeti serbestisi olarak algılamış olacak ki haberin duyulmasının ardından 12 saat içinde 6 kadın öldürüldü, yani iki saatte bir kadın hayattan koparıldı. 

-Sözleşmeden çıkış kararının yayınlandığı 20 Mart’tan 27 Nisan’a kadar sadece basına yansıyan haberlerden derlenebildiği kadarıyla 24 kadın cinayeti işlendi, 21 kadın şüpheli bir şekilde öldü.

-Kimi erkekler avukatlarını arayarak ‘Sözleşmeden çıktık, karıma şiddetten aldığım cezayı toplam cezamdan düşebilir miyiz?’, ‘Şimdi çocuğumun velayetini alabilir miyim?’ gibi sorular sormaya başladı.

-Sokak ortasında eşlerine, eski eşlerine, sevgililerine ağır şiddet uygulayan erkekler daha pervasız davranır oldu.

-Eşini, eski eşini öldürmekten ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası alan iki erkek, istinaf mahkemesinde beraat ettirildi.

-İstanbul Sözleşmesi karşıtları, daha yüksek sesle ‘Sıra 6284’te, hatta Medeni Yasa’da’ demeye başladı.

-Gökkuşağı bayrağı her yerde hedef haline getirilerek üniversitelerdeki LGBTİ+  kulüpleri kapatıldı.

-Bir LGBTİ+, öldüresiye dövülürken çekilen görüntüler, sosyal medyada paylaşıldı. (25 Mart) 

-Çocuğunu uyguladığı şiddet sonucu öldüren baba önce indirim aldı, sonra tahliye edildi.

-Yüzlerce kadın gerek sosyal medya hesaplarından gerekse evlerinin önüne bırakılan notlarla tehdit edildi. 29 Mart tarihinde Bursa’da 9 yaşındaki kızıyla birlikte yaşayan kadının daire kapısına, bıçaklı ve kanlı çarşaflı ölüm tehdidi bırakıldı.

-Kimi karakollar İstanbul Sözleşmesi kararından sonra 6284 sayılı yasa da kaldırılmış gibi davranmaya başladı. İstanbul Pendik’te kocasının şiddetinden kurtulmak için karakola sığınan ve sığınağa gitmeyi talep eden kadına “darp raporu ve tehdit edildiğine dair kanıt lazım” cevabı verildi. Oysa yürürlükteki 6284 sayılı yasaya göre şiddet gören kadının böyle bir kanıt sunmasına gerek yok. Başvurucu kadın yasayı hatırlatmasına rağmen, polisler kadını “Şiddeti Önleme ve İzleme Merkezi”ne yönlendirmedi. ‘Eski usule döndük artık, darp raporun olacak ki seni sığınma evine gönderelim’ dendi. Kadın, bizzat devlet eliyle şiddet gördüğü eve geri gönderildi. (6 Nisan) 

-Sosyal medya trolleri iyice rahatladı; Twitter’da #morardınızmı etiketleri açıldı, 12 Nisan tecavüz günü ilan edildi ve TT yapıldı.

-Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Ankara’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmeye geldiğinde bir süre ayakta bırakıldı. Bu protokol krizi, Erdoğan’ın kadın haklarıyla ilgili yaklaşımının göstergesi olarak yorumlandı. (8 Nisan) 

-Antalya’da bir tarlada yarı gömülü halde cansız bedeni bulunan Dilara Kandak’ı öldürme suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan Ahmet Yorulmaz isimli erkek, istinaf mahkemesi tarafından beraat ettirildi. (8 Nisan) 

-Iğdır’da Güner Çağraş cinayeti davasında verilen karar bozularak “haksız tahrik” indirimi uygulandı. (20 Nisan)

-Bursa’da aynı sitede oturan bir erkek tarafından şiddet gören bir kadın, karakola gittiğinde, aynı sitede oturmaları gerekçe gösterilerek koruma kararı çıkarılmadı.

-Kayseri’de defalarca koruma kararını ihlal eden boşandığı erkeği şikayet eden kadına savcı, “Buradan taşın” önerisi yaptı.

-Erzurum’da bir kadın, boşanma aşamasında olduğu ve koruma kararını defalarca ihlal eden erkeği yeniden şikayete gittiğinde, polisten “kavga ede ede ölürsün” yanıtı aldı.

-Kütahya’da Hanım Çiftçi, koruma kararını defalarca ihlal eden ayrıldığı erkek tarafından bıçaklanarak ağır yaralandı. (18 Nisan)

-İzmir’de Filiz Tekin’in şüpheli ölümü davasında “eşe karşı kasten yaralama ve eziyet”, “ihmal suretiyle kasten öldürme” suçlarına yönelik deliller değerlendirilmeden Filiz’in evli olduğu erkek beraat ettirildi. (28 Nisan)

-“Kararı geri çek sözleşmeyi uygula” diye eylem yapmak isteyen Tokat Kadın Meclisi üyesi 6 kadın gözaltına alındı(8 Nisan)

-Kilis’te 15 yaşından 17 yaşına kadar cinsel istismara uğrayıp hamile kalan E.’nin davasında sanık hakkında daha önce aynı suçtan verilen takipsizlik kararı gerekçe gösterilerek beraat kararı verildi. (26 Nisan) 

-İstanbul Sözleşmesinden çıkma kararını protesto eden Kadın Meclisleri üyesi 2 kadın, Ankara’da gözaltına alındı.  (20 Mart) 

-Antalya’da COVİD 19 infaz düzenlemesiyle serbest bırakılan Besat Doğan isimli erkek, tahliye edildikten sonra Rabia Doğan’ı öldürdü. Emniyet binasının önüne gelen failin arkadaşları, tezahüratlar eşliğinde cinayet zanlısını kutladı (!).

-Ankara Etimesgut’ta, boşandığı erkeğin sürekli evinin etrafında dolaşması sebebiyle uzaklaştırma kararı aldırmak için karakola giden bir başka kadına, aile mahkemesine gitmesi söylendi.

-İstanbul’da evli olduğu erkeğin tehdit ve hakaretlerine maruz kalan bir kadın, uzaklaştırma kararı için karakola başvurdu. Kendisinden psikolojik şiddeti kanıtlaması, delil sunması istendi.

-İstanbul’da şiddet gördüğü eski sevgilisi S.D.’den uzaklaştırma kararına rağmen tehdit aldığını belirten Y. T. adlı kadın, ölüm korkusu nedeniyle evine gidemediğini, 15 gündür otomobilinde yaşadığını söyledi. (23 Nisan) 

-İçişleri Bakanlığı, belediyelere resmi yazı yazarak soruşturma yürütür gibi temel görevlerini sorgulayıcı şekilde LGBTİ+ çalışmaları yürütüp yürütmediğini sordu. 

-Bilecik Belediyesi’nce hazırlanan İstanbul Sözleşmesi billboardları hakkında “polis ve öğretmenleri zanaltında bıraktığı” gerekçesiyle İçişleri Bakanlığı tarafından soruşturma açıldı. (26 Mart)

-Boğaziçi Üniversitesi Cinsel Tacizi Önleme Komisyonu’nun tek ofis çalışanı, atanmış rektör tarafından zorunlu ücretsiz  izne çıkarıldı. (2 Nisan) 

-Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun Zincirlikuyu’da bir binaya astığı dev şikayet dilekçesi indirildi. (2 Nisan) 

-İstanbul Sözleşmesi kararına karşı eyleme katılan 4 mülteci kadın gözaltına alınarak İran’a geri gönderme merkezine sevk edildi. (5 Nisan) 

-Diyarbakır’da Rosa Kadın Derneği üyelerinin de aralarında 26 kadın gözaltına alındı. 11’i tutuklanan kadınlara, daha çok ‘8 Mart’a niye katıldın?’ gibi sorular soruldu, ‘Tutuklanıyorsun ama bu İstanbul Sözleşmesi şeysi, temmuzda çıkarsın’ gibi sözler söylendi. (5 Nisan) 

-LGBTİ+ hak savunucusu bir sosyal medya kampanyası kapmasında 23 Nisan’da 2020’de annesinin çektiği 2 yaşındaki fotoğrafını paylaşmış ve “LGBTİ+ bebekler vardır” demişti. Hakkında çocuk cinsel istismarı ve müstehcenlik soruşturması açılıyor. (HABER MERKEZİ)