Erzurum Belediyesi’nin usulsüz ‘ikramları’ Sayıştay raporunda

Sayıştay raporlarına, AK Partili Erzurum Büyükşehir Belediyesi'nin meclis üyeleri ve misafirlerinin her ay yaptığı yeme, içme, konaklama ve uçak bileti ödemeleri yansıdı.

Google Haberlere Abone ol

Metin Yoksu

DUVAR - Sayıştay denetçilerinin Erzurum Büyükşehir Belediyesi ile ilgili raporunda belediyede çalışan personelin usule uygun olmayan şekilde görevlendirildiği, akaryakıt alımlarında sözleşmelere aykırılık yapıldığı, meclis üyelerinin yeme, içme masraflarının ödendiği gibi tespitler yer aldı.

Buna göre raporda, her ay 16 ile 177 kişi arasında meclis üyesi ve misafiri için konaklama, 114 ile 317 kişi arasında değişen sayıda ise yemek bedeli ödendiği ortaya çıktı. Ayrıca çeşitli tarihlerde iş adamlarına ve basın mensuplarına konaklama, uçak bileti ve yemek hizmeti verildiği rapora yansıdı.

AKARYAKIT ALIMLARINDA USULE AYKIRILIK

61 sayfalık Sayıştay raporunda, akaryakıt alımlarında sözleşme hükümlerine aykırı olarak mal temin edildiği belirtildi. Buna ilişkin kamu kurumunun yanıtı, "Akaryakıt tedarikinde yaşanan sorunların önüne geçmek ve belediye hizmetlerinin aksamaması amacıyla S.. Petrol şirketinden iskontolu olarak akaryakıt temin edildiği, E... Otomotivin taşınmaz satışından kaynaklı belediyeye olan ileri tarihli taksit borçlarının S... Petrol'ün akaryakıt alacaklarından peşin olarak düşülerek erken tarihli tahsil edilmesinin sağlandığı ve belediye hizmetlerinin de sekteye uğramasının engellendiği belirtilmiştir. Aynı zamanda Enerji AŞ tarafından istisna belgesi almak için Kamu İhale Kurumu’na başvuru yapıldığı ifade edilmiştir" şeklinde oldu.

SÖZLEŞMELİ PERSONELLER YÖNETİCİ OLDU

Dört sözleşmeli personelin memuriyet şartı gerektiren müdürlüklerde görevlendirildiğini tespit eden denetçiler, "Sözleşmeli olarak istihdam edilen bazı personel, belediye şirketlerinde müdür veya yönetim kurulu üyesi olarak görevlendirilmiştir. Yapılan tespite göre beş personelin dördünün müdürlük kadrolarına vekalet ettirildiği ve belediye iştiraklerinde de yönetim kurulu üyesi olarak; birinin ise şirket müdürü olarak görevlendirildiği görülmüştür” değerlendirmesi yapıldı.

Denetçiler, ayrıca borçlanma limitinin aşıldığını tespit ederek daha fazla borçlanılmaması gerektiğine dikkat çekti.

'ÖZEL KALEM HESAP VERME SORUMLULUĞUNDAN KAÇTI'

Denetçi raporunda, Özel Kalem Müdürlüğü harcamalarının hesap verme sorumluluğundan kaçtığı vurgulandı. Buna göre söz konusu müdürlükte 163 ödeme belgesinin düzenlediği fakat kadroya atanan personelin görevine ilişkin hiçbir belgeyi imzalamadığı ifade edildi. Belge imzalanmamasını ise denetçiler, "Eylül 2021 tarihinde Özel Kalem Müdürlüğü kadrosuna atanan personelin, görevine ilişkin hiçbir belgeyi imzalamayarak, ‘harcama yetkilisi’ olarak hesap verme sorumluluğundan kaçındığı görülmüştür" denildi.

Kamu denetçileri, ‘Temsil ve Ağırlama Niteliğinde Olmayan Giderlerin Temsil, Ağırlama ve Tören Giderleri Harcama Kaleminden Karşılanması’ yönergesine de aykırılıklar tespit etti.