Ergene'ye yeni OSB: Mahkeme iptal etti bakanlık onay verdi

Ergene'de mahkemenin iptal ettiği plastik sanayi bölgesine bakanlık geçtiğimiz günlerde ÇED onayı verdi. Çevreciler, bakanlık kararına tepki göstererek dava açmaya hazırlanıyor.

Ergene Nehri, sanayi atıkları nedeniyle ciddi kirlilik yaşıyor.
Google Haberlere Abone ol

Osman Çaklı

DUVAR - Tekirdağ'ın Ergene ilçesi Marmaracık mevkiinde Plastik Sanayi Toplu İşyeri ve Yapı Kooperatifi (PAKOB) tarafından İhtisas OSB projesine ÇED onayı verildi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın "ÇED olumlu" kararı verdiği projeye Tekirdağ 1. İdare Mahkemesi geçtiğimiz nisan ayında "yürütmeyi durdurma" kararı vermişti. Çevreciler, mahkeme kararının yok sayılmasına tepkili.

ERGENE'YE AVRUPA'NIN EN BÜYÜK PLASTİK OSB PROJESİ

Ergene yıllarca kirlilik görüntüleriyle haberlere konu oldu. Birkaç ay önce gündeme gelen ve etkilerinin hâlâ sürdüğü belirtilen müsilaj sorunuyla ilgili Hidrobiyolog Levent Artüz, Ergene deşarjının durdurulması çağrılarını yineliyor. Marmara Denizi’nde müsilaj kirliliğinin oluşmasında Ergene'nin tetikleyici unsur olduğuna dikkat çekilirken, bölgede yeni sanayi kuruluşlarına bakanlıkça izin verildiği ortaya çıktı. Ergene'de 2,7 milyon metrekare alanda kurulması planlanan OSB ile ilgili yüklenici kooperatifin internet sitesinde yer alan ifadelerine göre, proje hayata geçtiği zaman Avrupa ve Türkiye'nin en büyük ve tek plastik kümesini oluşturacak. Ayrıca burada 30 bin kişinin istihdam edilmesi planlanıyor.

'BAKANLIK MAHKEME KARARINI TANIMADI'

Projeye karşı davacı kurumlardan olan TMMOB Tekirdağ Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Cemal Polat, nisan ayında Tekirdağ 1. İdare Mahkemesi’nde açtıkları davayı kazandıklarını hatırlatarak, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın mahkeme kararını yok saydığını söyledi. 

Cemal Polat

OSB'nin Ergene'de yapılmaması için birden fazla neden olduğuna dikkat çeken Polat, projenin planlandığı alanın Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu gereği mutlak korunması gereken 1. sınıf tarım arazisi olduğunu belirtti. Polat, bakanlığın mahkeme kararına aykırı davranmasını "hukuk dışı" olarak niteledi.

'ÇEVRE DÜZENİ PLANINA AYKIRI'

2009-2010 yıllarında Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından tarım topraklarındaki parçalı yapının tarım işletmelerinin büyümesine engel olması nedeniyle tarımsal bütünlüğü sağlamak adına arazi tapulaştırmasına gidildiğini hatırlatan Polat, projenin çevre düzenine de aykırı olduğunu sözlerine ekledi. Polat: "1/25000 ölçekli Tekirdağ ili çevre düzen plan hükümlerinde, ‘planlama alanı sınırı dahilinde çevresel kirleticiliği yüksek olan veya çevresel tahribe neden olan sanayi türleri ve kullanımları yer almayacaktır' hükmü yer almaktadır. PAKOP OSB girişimi bu hükme de aykırıdır.”

OSB'nin yapılması planlanan alan

'TRAKYA TARIMSAL SİT ALANI OLMALI'

Trakya bölgesi Türkiye'nin önemli tarım alanlarından biri. Çevreci Özgür Aksun, Türkiye'nin tarım toprağı varlığı açısından önemli bir yerde yaşadıklarını belirterek, "Plansız sanayileşme bizi tarımda dışa bağımlı hale getiren etkenlerden biri" dedi. Aksun, OSB'ler yasalarında yer alan hükümlere projenin aykırı olduğunu sözlerine ekledi: "Burada yeni sanayi bölgesine ihtiyaç yok. Var olan OSB'lerin doluluk oranı yaklaşık yüzde 45 düzeylerinde. Trakya toprakları bakanlıkça tarımsal sit alanı ilan edilip, çivi dahi çakılmaması gereken bir coğrafya.”

Etiketler OSB Ergene