Erdoğan'dan 'Putin' açıklaması: Ziyaret ağustos ayı içinde gerçekleşecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin'in ziyaretiyle ilgili olarak, "Öyle zannediyorum ki ağustos ayı içerisinde inşallah bu ziyaret gerçekleşecek" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Üsküdar'da bulunan Kerem Aydınlar Camii'ndeki cuma namazının ardından cami önünde basın mensuplarına konuştu. 

DHA'nın haberine göre, Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Türkiye'ye olası ziyaretiyle ilgili soruya, "Değerli arkadaşlar henüz tarih netleşmedi. Ancak dışişleri bakanı, istihbarat başkanım görüşmeler yapıyorlar. Bu görüşmeler çerçevesinde öyle zannediyorum ki ağustos ayı içerisinde inşallah bu ziyaret gerçekleşecek" yanıtını verdi.

'RUSYA İLE AYNI ÇİZGİDEYİZ'

Rusya'nın 17 Temmuz'da çekilme kararı aldığı Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması hakkında da değerlendirmede bulunan Erdoğan, "Rusya ile aynı çizgideyiz" ifadelerini kullandı. Erdoğan, tahıl koridoru anlaşmasıyla ilgili olarak şöyle konuştu:

"Rusya'dan Karadeniz koridorundan gelecek tahılların biz de una çevrilmesi ve buradan un olarak fakir Afrika ülkelerine az gelişmiş ülkelere de bunların naklini yapacağız. Hatta ve hatta şu anda bile biz gıda tarım hayvancılık bakanlığımız olarak bu adımları atmaya, fakir ülkelere de bu desteğimizi, yardımlarımızı yapmaya devam edeceğiz.

Tabi Fransa'nın bu yaptığı iş ilk değil. Geçmişte Cezayir'de yaptığı uygulamalar, Ruanda'da yaptığı uygulamalar, Bali'de yaptığı uygulamalar bütün bunlar dünyanın artık bütün kayıtlarında mevcut ve bunu hele Afrikalılar çok iyi biliyor. Şu anda altın sevkini, bunun yanında uranyum sevkini tamamiyle Fransa'ya durdurmuş durumdalar. Bu yıllardan beri, bu ülkelere yapılan zulmün bir karşılığıdır. Bizler de onlarla olan olumlu ilişkilerimizi devam ettirmeye aynen çalışıyoruz."

'TÜRKİYE'Yİ TARIYORUZ, TARAMAYA DEVAM EDECEĞİZ'

Cumhurbaşkanı Erdoğan yerel seçimler ile ilgili sorulan soruya, "Yerel seçimlerle ilgili şu anda Seçim İşleri Başkanlığımız gerekli bütün alt yapı çalışmalarını devam ettiriyor. Tabi ki başta şahsım olmak üzere bütün merkez karar yönetim kurulu üyelerim milletvekillerimiz, belediye başkanlarımız bunun yanında bütün milletvekillerimiz Türkiye genelinde hazırlanan programa göre şu anda zaten görevlere başladılar. Türkiye'yi tarıyoruz, taramaya devam edeceğiz. Bütün mesele en ideal aday tespitlerini yaparak ülke genelinde seçimlerden en başarılı şekilde çıkmak" şeklinde cevap verdi. 

'GÖKÇEN FIRAT' AÇIKLAMASI: 'BU ATAMADAN ÇOK ÇOK MUTLU OLDUM'

Yüksek Asgari Şura atamalarıyla ilgili de konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, atanan ilk kadın amiral Gökçen Fırat'la ilgili olarak, "Bu atamadan, tayinden çok çok mutlu oldum. Hele böyle bir kızımızın amiralliğe terfi etmesi bizi çok çok mutlu etti. Biliyorsunuz yargıda falan bu atamalar çok var ama şimdi ilk defa Silahlı Kuvvetler'de böyle bir kızımızın albaylıktan generalliğe, amiralliğe terfi etmesi ayrı bir güzellikti. Ben kendisini kutluyorum, tebrik ediyorum. İnşallah bundan sonraki şuralarda bunun devamı da gelecektir" dedi.

KREMLİN, İLETİŞİM BAŞKANLIĞI'NI YALANLAMIŞTI

Moskova yönetimi, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin'in 2 Ağustos'taki telefon görüşmesinin ardından İletişim Başkanlığı'nın yaptığı, 'Putin’in Türkiye’ye bir ziyaret gerçekleştirmesi konusunda mutabık kalındığı' açıklamasını doğrulamamıştı. Kremlin Sözcüsü Dimitriy Peskov, Erdoğan ile Putin arasında yapılması planlanan yüz yüze görüşmenin yerinin ve zamanının henüz belirlenmediğini aktarmıştı.

Peskov, Putin ve Erdoğan’ın ileri tarihte yapacakları görüşmenin kesin yerini ve zamanlamasını belirleme konusunda anlaştıklarını söylemiş, “Onlar uzun zamandır, hatta Türkiye'deki cumhurbaşkanlığı seçimlerinden önce görüşmeyi planlıyorlardı. Ancak Moskova'yı hemen Türkiye'nin içişlerine karışmakla suçlamaya başlayacak olan eleştirmenlere malzeme vermemek için bunu seçimlerden önce yapmamaya, sonra yapmaya karar verdiler” demişti. (DIŞ HABERLER)