Erdoğan'a müthiş soru: Yeni yaşınızdan ne bekliyorsunuz?

Gazeteci Faruk Bildirici, cuma namazı çıkışında Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sorulan 'çanak' soruları eleştirdi. Erdoğan'a sorulması gereken pek çok sorunun dile getirilemediğini belirten Bildirici,bir gazetecinin "Yeni yaşınızdan neler bekliyorsunuz?" sorusunu hatırlatarak "Eminim genç meslektaşlarımın çoğu bu durumdan rahatsızdır. Zira yapılanın gazetecilik olmadığı açık" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Gazeteci Faruk Bildirici, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın cuma namazı çıkışlarında ve camilerde yaptığı basın açıklamalarını eleştirerek "Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Cuma namazlarını ve hatta camiyi Cumhurbaşkanlığı ve siyasi faaliyetlerinin ayrılmaz bir parçası haline getirdi" dedi. Cami önlerinde gazetecilerin soramadığı sorulardan ve 'çanak' sorulardan örnekler veren Bildirici "Gündemdeki soruları iktidar sahiplerine soramamanın rahatsızlığını hisseden genç meslektaşlarıma önerim, onaylanmış soruları da sormamaları" dedi. 

Faruk Bildirici'nin kişisel web sitesinde 'Erdoğan'a cuma namazı sonrası müthiş soru: Yeni yaşınızdan beklentileriniz neler olacak?' başlığıyla yazdığı yazıdan bir bölüm şöyle: 

Bir zamanlar bu ülkede politikacılar, devlet insanları, başbakanlar, cumhurbaşkanları, Cuma namazına gittiklerinde fotoğraf çekilmesini istemezler; mümkün olduğunca gazetecilere görünmeden giderlerdi Cuma namazlarına. Süleyman Demirel’den, Alparslan Türkeş ve Turgut Özal’a kadar hemen tüm liderler böyle davranırdı. Hele cami içinde fotoğraf çekilmeye kalkıldığında çok sinirlenirlerdi.

   Cuma namazlarının kamu görevleriyle ilgili olmadığı, namaz kılmanın bir şova dönüşmemesi gerektiği ve namazın siyasi faaliyetlerin bir parçası gibi görünmemesi kaygısından kaynaklanırdı bu tutumları. Basın da çoğunlukla onların bu tercihine saygı duyar, Cuma namazlarının siyasilerin özel alanlarında kalmasına özen gösterirdi. Bazen cami çıkışında fotoğraf çekilse de çok büyütülmezdi bu haberler.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ise Cuma namazlarını ve hatta camiyi Cumhurbaşkanlığı ve siyasi faaliyetlerinin ayrılmaz bir parçası haline getirdi. Camilerin içinde de konuşuyor, cenaze namazlarında da. Tabutun üzerine elini koyup mikrofonlarla konuşmalar yapıyor. Sürekli camilerde görüntü veriyor

Cuma namazları sonrasında cami önünde ayaküstü basın toplantıları da Erdoğan’ın haftalık rutini haline geldi. Zaten cami önleri, Erdoğan’ın basın toplantısı düzenlediği tek alan. Pandemi öncesinde bazen yurtdışına gidişlerde havaalanlarında basın toplantısı yapardı. Şimdi o da yok. TBMM’de Grup Toplantısı’ndan çıkışta yürürken bir iki sorulabilirse ne âlâ. Onun dışında gazetecilerin Erdoğan’a birkaç soru sorabileceği tek yer Cuma namazı çıkışındaki basın toplantıları…

Cumhurbaşkanı Erdoğan, namaz sonrası camiden çıkarak önceden hazırlanmış kürsü ve mikrofonların önünde geliyor, gazetecilerin sorularını yanıtlıyor. Fakat cuma çıkışı basın toplantılarında bugüne değin dişe dokunur bir soru sorulduğunu ya da açıklama yapıldığını duymadım.

Çünkü muhabirlerin ne soracakları önceden belirleniyor, onaylanıyor; muhabirler gündemdeki her konuyu akıllarına geldiği gibi soramıyorlar.  Karanlıkta kalan bir konuyu sorularla aydınlatma çabası içine girilemiyor. Genel sorularla Erdoğan’a dilediği gibi konuşması için “pas” veriliyor.

Fakat muhabirlerin soruları, bazen Erdoğan’a dilediğini konuşması için “yardımcı olma” rolünü de aşıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’a “çanak soru” soracağım derken gazeteciliğin sınırları iyiden iyiye zorlanıyor.

 

 

 

YAZININ TAMAMI