Erdoğan ve Bahçeli'nin Maraş ziyaretine tepki

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve MHP lideri Devlet Bahçeli’nin, sahil şeridi tek taraflı olarak açılan Maraş'a yapacağı ziyaret Yunanistan ve Kıbrıs Cumhuriyeti'nin tepkisini çekti. İki ülke de benzer açıklamalar yayınlayarak ziyareti 'provokasyon' diye niteledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kıbrıs'ta Türkler ve Rumlar arasındaki en önemli pazarlık konularından biri olagelen ve sahil bölümü Ankara'nın desteğiyle tek taraflı olarak açılan Maraş'a bugün Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın yapacağı ziyaret Yunanistan ve Kıbrıs Cumhuriyeti'nin tepkisini çekti. İki ülke de, Erdoğan'ın MHP lideri Devlet Bahçeli ile gerçekleştireceği ziyareti 'provokasyon' olarak niteledi. 

ATİNA: BM KARARLARINA AYKIRI

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı, ziyaret için "eşi görülmemiş bir provokasyon" ifadelerini kullandı. BBC Türkçe'den Stelyo Berberakis'in aktardığı açıklamada, ziyaretin, "BM Güvenlik Konseyi'nin 550 ve 789 No'lu kararlarına tamamen aykırı olduğu" öne sürüldü.

'HUKUK DIŞI EYLEMLERE BİR YENİSİ EKLENDİ'

Açıklamada, "Bu eylemle, Doğu Akdeniz'de süregelen hukuk dışı Türk eylemlerine bir yenisi eklenmiş oldu. Bunu en sert bir biçimde kınıyor ve AB'nin aralık ayındaki zirvesinde konunun tartışılmasını bekliyoruz" denildi. Açıklamanın sonunda Yunanistan'ın "Kıbrıs sorununun BM Genel Sekreteri'nin gözetiminde adil, kalıcı; BM Güvenlik Konseyi'nin kararları ve AB muktesebatı çerçevesinde çözümü amacıyla müzakerelerin yeniden başlatılmasından yana olduğu" belirtildi.

ANASTASIADES: GÖRÜLMEMİŞ BİR PROVOKASYON

 Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiades de, Erdoğan'ın ziyaretini "şimdiye kadar görülmemiş bir provokasyon" olarak niteledi ve eleştirdi. Anastasiades, Erdoğan'ın ziyaretinin ayrıca Birleşmiş Milletler'in (BM) Kıbrıs kararını ihlal ettiğini de söyledi. Kıbrıs Cumhurbaşkanı Anastasiades yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye Cumhurbaşkanı'nın ziyaretinin Birleşmiş Milletler'in Kıbrıs'taki bölünmeyi ortadan kaldırmaya yönelik çözüm çabalarının altını oymak anlamına geldiğini de savundu.

MARAŞ NEDEN ÖNEMLİ?

Kıbrıs adasının en gözde turistik beldesi Maraş, Türkiye'nin 1974'teki müdahalesinden sonra BM gözetimi altında Türk Silahlı Kuvvetleri'nin denetimi altına girmişti. Maraş'taki Rumlar ise bölgeyi terk etmişti. Maraş o tarihten bu yana, adada taraflar arasında yapılan barış müzakerelerinde Türk tarafının en önemli kozlarından biriydi.

Ancak Maraş'ın Rumlara iadesi karşılığında KKTC'nin tanınması yönündeki öneriler reddedilirken, bölgenin sahil şeridi geçtiğimiz ay KKTC'de düzenlenen cumhurbaşkanlığı seçimlerine kısa süre kala Ankara'da ilan edilen bir kararla tek taraflı olarak açıldı. O dönem cumhurbaşkanı adayı olan KKTC Başbakanı Ersin Tatar'ın Ankara'da Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile düzenlediği ortak basın toplantısında açıklanan karar, KKTC siyasetinde de karmaşaya yol açtı. (DIŞ HABERLER)