Erdoğan: Geçmişte yaşanan acılardan, zulümlerden yeterince ibret alınmamış

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Geçmişte yaşanan acılardan, felaketlerden, zulümlerden yeterince ibret alınmamış ki dünya yeniden ırkçılığın, İslam düşmanlığının yükselişe geçtiği bir döneme girdi” dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Büyük Çamlıca Camisi Konferans Salonu'nda düzenlenen “İstanbul Mushafı Takdim ve Tanıtım Programı”na katıldı.

Programda konuşma yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İstanbul Mushafı” eserini hazırlayan hattat Hüseyin Kutlu'yu tebrik etti.

Anadolu Ajansı'nın haberine göre, “İstanbul'un, ecdadın alimlere ve sanatkarlara gösterdiği ilgi, sağladığı itibar, verdiği destek sayesinde asırlar boyunca Doğu'dan ve Batı'dan gelen pek çok ilim ve sanat erbabına ev sahipliği yaptığını” söyleyen Erdoğan, “Şam'da, Bağdat'ta, Tebriz'de, İsfahan'da ve diğer pek çok yerde tomurcuklanan İslam sanatları İstanbul'da yeni bir terkibe bürünerek en güzel hallerini almışlardır” diye konuştu.

“Hayatımızın her alanını ama özellikle de geleneği olan sanatlarımızı yozlaşmaya karşı korumak mecburiyetindeyiz” diyen Erdoğan, “Hele hele konu Kur'an-ı Kerim ise burada asla riya, kibir, harcıalemlik söz konusu olamaz. İstanbul'un hat sanatının merkezi olmayı sürdürmesi, medeniyetimizin bu alandaki gücünü, tarihimizin devamlılığını, geleceğimizin aydınlığını göstermektedir” ifadelerini kullandı.

'DÜNYA YENİDEN IRKÇILIĞIN, İSLAM DÜŞMANLIĞININ YÜKSELİŞE GEÇTİĞİ BİR DÖNEME GİRDİ'

“Batı medeniyetinin dünyayı sanatı, kültürü, sineması, dizisi, müziği, resmi ve sporuyla yani modern tabirle yumuşak güç unsurları denen içerik üretimiyle istila ettiğini” söyleyen Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Tabii burada teknolojinin bizatihi kendisiyle muhteviyatının ayrımını iyi yapmak gerekiyor. Mesela interneti, sosyal medyayı ve benzeri uygulamaları kullanmak herkesin hakkıdır. Herkese kolaylık sağlar. Şayet bu teknolojik imkanın içeriğini siz üretmiyor, dilini ve mesajlarını siz yönetmiyorsanız, hak ve kolaylık olarak gördüğünüz şey kısa sürede sizi gönüllü şekilde esir alan bir silaha dönüşür. Benzer örnekleri tüm medya mecraları, tüm iletişim araçları için vermek mümkündür. Bu mecraların yeni bir faşizm dalgasının araçları haline dönüşmeye başlaması, dünyayı ve insanlığı hızla geçmiştekilerden çok daha güçlü bir tehdidin kucağına doğru itmektedir. Geçmişte yaşanan acılardan, felaketlerden, zulümlerden yeterince ibret alınmamış olacak ki dünya yeniden ırkçılığın, İslam düşmanlığının, ötekileştirmenin yükselişe geçtiği bir döneme girdi. Avrupa ülkelerindeki seçimlerde ırkçı partilerin iktidara ortak olma hatta tek başına iktidara gelme seviyesinde desteklere ulaşmaları, üzüntü ve kaygı verici bir tablodur.”

'MEDENİYETİMİZİN BİRİKİMİNİ HAREKETE GEÇİREREK SALDIRILARIN ÜSTESİNDEN GELEBİLİRİZ'

Kötü gelişmeler karşısında Müslümanların en büyük gücünün inancı olduğunu belirten Erdoğan, “Müslümanlar olarak bu kötü gelişmelere karşı en büyük gücümüz, en büyük imkanımız hiç şüphesiz inancımızdır, imanımızdır. Onunla birlikte birliğimiz ve beraberliğimizdir. Bunun yanında medeniyetimizin zengin birikimini ihya etme kabiliyetimizi harekete geçirerek, maruz kaldığımız ön yargıların, ithamların, dayatmaların hatta saldırıların üstesinden gelebileceğimize inanıyorum” dedi.

'YÜZÜMÜZE TOKAT ATANA EYVALLAH EDECEK DEĞİLİZ'

“Yumuşak güç” unsurlarının ihmal edilmemesi gerektiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Elbette yüzümüze tokat atana, ayağımıza çelme takana, canımıza kastedene, haysiyetimize saldırana eyvallah edecek değiliz. Devletimizi güçlendirerek, ekonomimizi geliştirerek, siyasi ve sosyal birliğimizi tahkim ederek mücadelemizi sürdüreceğiz. Bunu yaparken asıl mesafe katetmemiz gereken yumuşak güç alanlarını; sanatı, kültürü, edebiyatı, akademiyi, medyayı, sporu ihmal etmeyeceğiz. En az diğer hususlar kadar bu alanlara da ihtimam göstereceğiz” şeklinde konuştu.

'BİRİLERİ RAHATSIZ OLUYOR DİYE O İZİ SÜRMEKTEN GERİ DURMAYIZ'

“Mimarimizi yeni bir yorumla tekrar ihya ettik. Evet, Mimar Sinan Camii'ni inşa ederken bu anlayışla hareket ettik. Büyük Çamlıca Camii'ni inşa ederken bu anlayışla hareket ettik” diyen Erdoğan, şunları söyledi:

“Ankara'daki yaptıklarımız ve şimdi Barbaros Hayrettin Paşa Camii'ni Levent'te inşa ederken bu anlayışla hareket ettik. Zira ecdadımız, bu eserleri Selimiye'siyle, Süleymaniye'siyle, Sultan Ahmet'iyle, Fatih'iyle vesaire yapmışken biz 'Bu ecdadın nesli, torunları olarak bu istikamette bu adımları atmamız gerekir' dedik ve elhamdülillah bu adımları attık. Birileri rahatsız olabilir. Varsın onlar rahatsız olsun. Ama biz onlar rahatsız oluyor diye o izi sürmekten geri duramayız. Hatta televizyon dizilerinden müziğe, sinemadan bilgisayar oyunlarına kadar geniş bir alanda özgün kültür ve sanat içeriklerimizle şimdi dünyaya açıldık. Bilim insanlarımız, sanatçılarımız, edebiyatçılarımız, sivil toplum temsilcilerimiz uluslararası düzeydeki çalışmaları ve başarılarıyla elhamdülillah takdir topluyor.” (HABER MERKEZİ)