Erdoğan'dan EYT açıklaması: Arzumuz yılbaşından önce gündemimizden çıkarmak

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yılın son Kabine toplantısının ardından açıklama yaptı: Arzumuz EYT'yi yılbaşından önce gündemimizden çıkarmak. Fatih gemimiz, 58 milyar metreküplük doğal gaz rezervi keşfetti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başkanlığındaki 2022'nin son Kabine toplantısı sona erdi.

Beştepe'de yaklaşık 3 saat 40 dakika süren toplantının ardından, Cumhurbaşkanı Erdoğan kameraların karşısına geçti. Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

- Biraz sonra doğalgazdaki yeni müjdelerimizi milletimizle paylaşacağız.

- Bilindiği gibi ülkemizde 2002 yılında net asgari ücret 184 liraydı. Milletime özellikle bunları hatırlatmak istiyorum. Bu rakamı 2014 yılında 1000 liraya, 2015 yılında 1300 liraya, 2020 yılında da 2 bin 825 liraya çıkardık. Kurda ve enflasyonda yaşanan artışı dikkate alarak 2022 Ocak ayında net asgari ücreti 4 bin 253 lira olarak belirledik. Yıl içindeki gelişmeler bizi, temmuz ayında asgari ücreti 5 bin 500'ler seviyesine çıkartmaya yöneltti.

- Geçtiğimiz hafta da 2023 yılı net asgari ücreti 8 bin 506 lira olarak ilan ettik. Böylece asgari ücret, önceki yıla göre yüzde 200, yıl başına göre yüzde 100, temmuz ayına göre yüzde 55 oranında yükseldi. Bir başka ifadeyle net asgari ücret, 2021'e göre üç kat, yıl başına göre iki kat artmış oldu. Asgari ücrete kişi başına verdiğimiz devlet katkısını da 250 liraya çıkardık. Yani 8 bin 506 liralık asgari ücretin 250 lirası işveren tarafından değil, devletçe ödenecektir.

- Hep söylediğimiz gibi ülkemizin kazancını, zenginliğini çalışanlar başta olmak üzere milletimizin her kesimine yansıtmakta kararlıyız.

- Memur ve emekli maaş artışlarını da yine bu yaklaşımla yapacağız. Ek göstergeden sözleşmelilerin kadroya alınmasına kadar pek çok taleplerini çözdüğümüz çalışanlarımızın emeklilikle ilgili beklentilerini karşılayacak hazırlığı da yakında tamamlıyoruz. İnşallah bu meseleyi de yılbaşından önce arzumuz gündemden çıkartmaktır. Amacımız bir sonraki yıl, yani 2024'te ülkemizi yeniden tek haneli enflasyon rakamlarına kavuşturmaktır. Özellikle Türkiye'yi yatırım, istihdam, üretim, ihracat ve cari fazla yoluyla büyütmektir. Onun için de ülkemizin tüm potansiyelini sonuna kadar kullanıyoruz.

-Tabii bu arada girdi maliyetlerindeki artışların üstünde fiyatlamalar yaparak fırsatçılık peşinde koşanları da asla affetmeyeceğiz. Fırsatçılarla mücadele, hukuki olduğu kadar ahlaki bir zeminde de yürütülmek mecburiyetindedir. Dünyanın başka hiçbir yerinde görülmemiş şekilde mal ve hizmetlere maliyet artışının çok üzerinde artışlar yapılması kısa vadede kazandırıyor gibi gözükse de orta ve uzun vadede kaybettirecek bir yaklaşımdır.

- Bu şekilde hareket eden fırsatçılar bizim gözümüzde günübirlik yüksek kazanç uğruna kendilerinin de içinde bulunduğu 'Türkiye gemisi'ni delmeye çalışan haramzadelerdir, ahlaksızlardır, namussuzlardır.

- Milletimin her bir ferdinden bu tür fırsatçılara, gerekirse mal ve hizmet ihtiyaçlarını alternatif kanallara yönelterek hak ettikleri dersi vermelerini bekliyoruz.

- Çalışanlarımızın emeklilikle ilgili beklentilerini karşılayacak çalışmayı yakında tamamlıyoruz. Arzumuz EYT'yi yılbaşından önce gündemimizden çıkarmak.

- Suriye'de ülkemize yönelik tehditleri tamamen yok etmek için 30 kilometre derinliğindeki güvenlik hattımızdaki boşlukları kapatacak, yeni adımlar atacağız. 

Terör örgütünün silahlı kapasitesi yanında güç ve destek aldığı tüm kaynaklarını tüm altyapısını imha edecek yeni bir mücadele safhasına geçeceğiz.

- Fatih sondaj gemimiz, Çaycuma 1 sondajında denizin 3023 metre altında 58 milyar metreküplük doğalgaz rezervini keşfetti.

- Kapsamı genişleterek okullarda ücretsiz yemek imkanından yararlanan öğrenci sayımızı 5 milyona çıkartacağız.

- Çiftçilerimizin temel ihtiyaçlarının başında gelen gübre ve karma hayvan yeminde yeni bir adımla en önemli girdiler olan kimyevi gübre ve karma hayvan yemi fiyatlarında hem indirim yapıyor, hem de fiyat sabitlemesi yapıyoruz. Karma yemde yüzde 5'e varan indirim yapılacak. Gübre ve yem fiyatlarını Nisan sonuna kadar sabitliyoruz. Üreticimiz lehine bir gerileme olursa, elbette bunu yansıtacağız.

- Tarım Kredi'nin bin 520 Kooperatif, 400 mini KOP, 250 KOP bakkal olmak üzere 2 bin 170 hizmet noktasında 600 çeşit ürün en ucuz fiyatla satışa sunulacak. İndirimler, bugün itibariyle başlamıştır.

'BASIN MENSUPLAR DA HİÇ ALKIŞLAMIYOR HA...'

Cumhurbaşkanı Erdoğan 'doğalgaz keşfi'ni açıkladığı sırada salondan yükselen alkışlarla ilgili de şunları söyledi: "Basın mensupları da hiç alkışlamıyor ha. Yanlış iş mi yaptık..." 

(HABER MERKEZİ)