Ercüment Akdeniz: En büyük ahlaksızlığı sizler yapıyorsunuz

Emek Partisi Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, Gaziantep’te Kod-29 ile işten atılan işçilerin direnişine destek verdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Gaziantep’te Kod-29 ile işten atılan işçilerin hak mücadelesi arayışında 5 hafta geride kaldı. İşçilere bir destek de Emek Partisi Genel Başkanı Ercüment Akdeniz’den geldi. Akdeniz, Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi’ne giderek Yasin Kaplan Halı ve Güven Boya fabrikalarından atılan işçileri ziyaret etti.

Kod-29 skandalına karşı yılmadan haklarını arayan emekçilerin işçilere örnek bir davranış sergilediğini söyleyen Akdeniz, “İş kanununa göre bu Kod-29 ile işçiyi ahlaksızlıkla suçluyorlar. En büyük ahlaksızlığı sizler yapıyorsunuz. Eğer bu konuda bir iddia sahibiyseniz sizin bu iddiayı ortaya koymanız lazım. Hangi işçi hangi ahlaksızlığı yapmış. Hangi işçi hangi fabrikaya nasıl bir zarar vermişte böyle ahlaksızca mesnetsizce suçlama yapıyorsunuz” dedi.

Ercüment Akdeniz



'ZENGİNLER SERVETLERİNE SERVET KATTI'

Emek Partisi Genel Başkanı Akdeniz’in konuşmasının tamamı şöyle:
“Pandemi de bu salgın döneminde zenginler servetine servet kattı. Fabrika sahipleri servetine servet kattı. Kâra doymuyorlar. Servetlerini açıklıyorlar peki işçilere gelince ne var. İşçilere asgari ücret, açlık düzeyinde çalıştırma, işsizlikte tehdit etme var. Kod-29 ile işçileri kapının önüne koyma var. İşçileri tazminatsız kapının önüne koyma var. Hak, adalet, hukuk yok, ‘hadi kapı dışına’ diyorlar. ‘Git suçsuzluğunu sen kanıtla ben kanıtlamak zorunda değilim’ diyor. İş kanununa göre bu Kod-29 ile işçiyi ahlaksızlıkla suçluyorlar. En büyük ahlaksızlığı sizler yapıyorsunuz. Eğer bu konuda bir iddia sahibiyseniz sizin bu iddiayı ortaya koymanız lazım. Hangi işçi hangi ahlaksızlığı yapmış. Hangi işçi hangi fabrikaya nasıl bir zarar vermişte böyle ahlaksızca mesnetsizce suçlama yapıyorsunuz. Bu uygulamanın bir tanesi de Yasin Kaplan Halı fabrikası ve Güven Boya fabrikasında oldu. Bizler bunu İstanbul’dan da Türkiye’nin her yerinden izliyoruz. Yalnız olduğunuz düşünmeyin gittiğimiz her yer bütün arkadaşlarınız Güven Boya ve Yasip Kaplan’ı konuşuyor. Kod-29 uygulamasını konuşuyor. Siz burada büyük bir mücadele veriyorsunuz. Bu mücadele sadece bu iki fabrikanın mücadelesi değil, bu mücadele bütün Gaziantep işçi sınıfının bütün Türkiye işçi sınıfının bir mücadelesi çünkü buradan eğer bir gedik açsalardı. Bu Kod-29’u her yerde uyguluyorlardı. Binlerce işçiyi kapının önüne koydular ve tazminat vermediler. Siz ne yaptınız. Sendikanın önünde birlikte direndiniz. ‘Bu hak bizimdir’ dediniz davalar açtınız ve sonuçta tazminat hakkınızı geri aldınız. Böyle bir şeye yol açtığınız için hepinizi ayrı ayrı kutluyorum.”



'SİZİN BÜTÜN SERVETİNİZİ VAR EDEN KİŞİLERİZ'

DİSK Gaziantep Bölge Temsilcisi Ali Güdücü ise, “İşçiler işten çıkarılabilir ama hiçbir zaman işverenle işçi arasında diyalog yolları kapanmamalıdır. Bunlar çözüme kavuşturulmalıdır. Burada işten atılan arkadaşlarımızın tek bir isteği vardır. İşlerine dönmek ve sendikal haklarına sahip olmak. Sendikalı olmak hiçbir zaman suç değildir değerli arkadaşlar. İşçinin sendikalı olmasının önüne engel koymak suçtur. Biz bu memleketi yönetenlerin mülkiye amirlerinin çalışan insanlara kulak vermelerini istiyoruz. Bu insanlar günlerdir çoluğa çocuğuna ekmek götüremeden burada direnişteler onurlu bir mücadele veriyorlar. Kırmadan, dökmeden anayasal haklarını kullanıyorlar. Bu anayasal haklarını da kullanırken sayın işverenlere de sesleniyoruz. Biz sizin bindiğiniz arabaları sizin yaptığını yardımları sizin bütün servetinizi dişimizle tırnaklarımızla var eden kişileriz. Bizleri sanki sizin düşmanınız gibi görmeniz doğru değildir. Sendika ile anlaşma olmadığı taktirde direniş devam eder ve direne direne kazanacağız. Yaşasın halkların kardeşliği yaşasın işçilerin birliği direne direne kazanacağız” diye konuştu. (HABER MERKEZİ)