Enkazlarda asbest tehlikesi yeniden gündemde: Toz maskesi kullanılmalı

Asbest Söküm Uzmanları Derneği Başkanı Ensari, "Arama kurtarma ekipleri ile ortamdan yayın yapan medya mensupları kanserojen tozlardan korunmak için mutlaka FFP3 toz maskesi kullanmalı" dedi.

Fotoğraf: DHA
Google Haberlere Abone ol

İZMİR – Merkez üssü Maraş Pazarcık ve Elbistan olan ve 10 ili etkileyen 7,7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerde 5 bin 775 binanın yıkıldığı açıklandı. Bölgede kurtarma ekipleri ve depremzedelerin yanı sıra çok sayıda basın mensubu bulunurken, 30 Ekim 2020'deki İzmir Depremi sonrası ortaya çıkan "asbest" tehlikesi yeniden gündeme geldi. Bölgeden gelen görüntülerde asbest tehlikesine karşı alınan önlemlerin yetersiz olması dikkat çekti.

Konuya ilişkin açıklama yapan Asbest Söküm Uzmanları Derneği (ASUD) Başkanı Mehmet Şehmus Ensari, deprem bölgesindeki görüntülere bakıldığında depremzedelerin yanı sıra arama kurtarma ekipleri ve muhabirlerin de maske kullanmadığını söyledi.

'ORTAMDAKİ TOZLAR MASUM DEĞİL, MASKE KULLANILMALI'

Yıkımlarda ortaya çıkan tozların masum olmadığının altını çizen Ensari, maske ve koruyucu tulum gibi malzemelerin mutlaka bölgeye gönderilmesi gerektiğini vurguladı. Ensari, şunları kaydetti:

"Deprem anında ve sonrası enkazlarda yapılan arama kurtarma çalışmalarında ne yazık ki ortama yayılan bina tozları içinde asbest ve tehlikeli maddeler bulunmaktadır. Yapılan arama kurtarma faaliyetlerinde bulunan ekipler ile özellikle ortamdan yayın yapan medya mensuplarında kanserojen olan bu tozlardan korunmak için mutlaka FFP3 toz maskesi kullanımı hayat kurtarırken kendi hayatlarını tehlikeye atmaktan koruyacaktır. Evet deprem aniden olan bir afettir tabi ki müdahale anında zamanla yarışılacaktır ancak ortamdaki tozların masum olmadığı bir gerçektir. Bu nedenle Asbest Söküm Uzmanları Derneği ve Türkiye Asbest Mağdurları Grubu olarak çağrıda bulunuyoruz. Deprem bölgesinde çalışacak tüm ekiplere sesleniyoruz; hayat kurtarmak kutsaldır ancak hayat kurtarırken kendi hayatınızı tehlikeye atmayın." (DUVAR)