Engellileri mağdur eden bakım maaşı usulsüzlüğü

Sözcü yazarı Çiğdem Toker, Sayıştay raporlarına göre engelli bakım maaşlarından usulsüz ek gelir elde etmek için engellileri mağdur eden banka şubelerini ve il müdürlüklerini yazdı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Sözcü yazarı Çiğdem Toker engellilere ödenen aylık maaşlardan bazı devlet görevlilerinin ve banka şubelerinin usulsüz ek gelir elde ettiğini yazdı. Sayıştay raporu ile tespit edilen usulsüzlük, maaşların geç yatırılması sebebiyle engelli aileleri mağdur etti. 

Çiğdem Toker'in "Engelli bakım maaşında usulsüzlük" başlıklı yazısının ilgili bölümü şöyle: 

"Engelli yakınına evde bakan bir vatandaş, belirli koşullar bir aradaysa devletten ödeme desteği alabiliyor. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı görev alanındaki ödemenin güncel tutarı 3.336 TL. (Temmuz ayı maaş artış katsayısına göre artırıldı.)

Sorun, bu ödemelerin banka hesaplarında bekletilmesi. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın hesaplarını denetleyen Sayıştay'ın son raporunda, insanlık değerlerini sorgulatan bu uygulama kayda geçti.

Uygulama başlangıcı şöyle: Engelli bakım ödemelerini yapan bakanlığa bağlı il müdürlükleri ile banka şubeleri arasında sözleşme imzalanıyor. Hak sahiplerine; Kayseri'de 2 ya da 3 işgünü, Bartın'da ise bir ya da 5 iş günü bekletildikten sonra ödenmesi kararlaştırılıyor.

11 GÜN BEKLETİP ÖDEMİŞLER

Sayıştay incelemesinde, bu sürelere ek olarak ödemelerin 'sistematik bir şekilde 11 güne varan sürelerde banka hesaplarında bekletildiği' görülüyor. Kayseri İl Müdürlüğü 2020 yılı içinde, hak sahiplerine belirlenen sürede aktarma yapılmaması nedeniyle uyarı yazısı yazmış. Ancak bu gecikmeler sürmüş.

Engelli evde bakım ödemelerinin hesapta bekletilmesi karşılığında, bankaların menfaat elde ettiğini, menfaatin bir kısmını 'promosyon ödemesi' adı altıda il müdürlüklerine aktardığını belirten Sayıştay şöyle diyor:

'Ancak, banka şubelerinin sözleşmede belirlenen süreleri dikkate almayarak söz konusu tutarları daha uzun süre hesaplarda bekletmesi karşılığında sözleşmede öngörülenden daha fazla menfaat elde etmiş olma ihtimali bulunmaktadır. Diğer taraftan, sözleşmede öngörülen sürelerin üzerinde ilgili tutarların banka şubeleri tarafından bekletilmesi sonucunda hak sahibi kişilere söz konusu ödemeler gecikmeli olarak yapılmış ve böylece hak sahiplerinin mağduriyetine sebebiyet verilmiştir.'

Düşünün, evde engelli bir yakınınız var. Bakımı konusunda devlet maddi destek sağlıyor. Ama bu desteğin sağlanması bile menfaate bağlanıyor. Çok ihtiyacınız olan bu desteği zamanında alamıyorsunuz. Acil ihtiyaçlarınızı ertelemek zorunda kalıyorsunuz. Belki her bir lirasına ihtiyaç duyduğunuz bu aylık size 11 gün sonra aktarılıyor." (YAZININ TAMAMI)