Endonezya, İran bandıralı petrol tankerine el koydu

Endonezya, 'yasa dışı petrol sevkiyatı' şüphesiyle İran bandıralı bir tankere el koyduklarını, benzer olayların önüne geçmek için denizlerdeki devriyeleri sıkılaştıracaklarını açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Endonezya Sahil Güvenliği, İran bandıralı bir gemiye 'yasa dışı petrol sevkiyatı' şüphesiyle el koyduklarını açıkladı. Yetkililerin açıklamasına göre, el konulan tanker, yaklaşık 304 milyon dolar değerinde 272 bin 569 ton hafif ham petrol taşıyordu.

Reuters'ın haberine göre, konuya ilişkin bugün bir açıklama yapan Sahil Güvenlik, "MT Arman 114" isimli tankere 'bir başka tankere izinsiz petrol transfer ettiği' şüphesiyle el koydukları bilgisini vererek, denizdeki devriyelerini sıkılaştıracaklarını açıkladı. 

'KONUMUNU KIZIL DENİZ'DEYMİŞ GİBİ GÖSTERDİ'

Endonezya Sahil Güvenliği, konuya ilişkin açıklamasında, petrol tankerinin ülkenin Kuzey Natuna Denizi'nde tespit edildiğini, tankerin bu esnada Kamerun bandıralı "MT S Tinos" isimli gemiye petrol aktardığını bildirdi. Sahil Güvenlik Başkanı Aan Kurnia, "MT Arman, otomatik tanımlama sistemini (AIS) yanıltıyordu; böylece, aslında burada olsa da mevcut konumunu Kızıl Deniz'miş gibi gösteriyordu" bilgisini paylaştı. 

"Halihazırda kötü bir niyetleri varmış gibi görünüyor" diyen Aan, tankerin petrolü okyanusa da boşalttığını, bunun Endonezya Çevre Kanunu'na aykırı olduğunu söyledi.

TANKERDE BULUNAN 32 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Gemiye el koyan yetkililer, olayla bağlantılı olarak tankerin Mısırlı kaptanı, 28 mürettebat ve üç yolcuyu da gözaltına aldı. Tankerdeki üç yolcunun tankerde bulunan bir güvenlik görevlisinin aile üyeleri olduğu ifade edildi. Aan, iki tankerin kaçma teşebbüsü üzerine tankerleri Malezya makamlarının yardımıyla takip ettiklerini belirtti. 

Reuters'ın 2023 yılında yaptığı bir araştırma, yaptırım uygulanan İran, Rusya ve Venezuela'dan petrol taşıyan 'gölge' tanker filosunun, yakalanmamak için Singapur Boğazı'nda yüklerini başka tankerlere transfer ettiğini ortaya koymuştu. (DIŞ HABERLER)