Emre Gölmez: Kütahya'da 6 yıl içinde 6-7 büyüklüğünde deprem bekliyoruz

17 Ağustos depreminin yıl dönümünde düzenlenen konferansta konuşan İMO Kütahya Temsilci Yardımcısı Emre Gölmez, "Önümüzdeki 6 yıl içerisinde 6-7 büyüklüğünde bir deprem bekliyoruz" dedi.

Google Haberlere Abone ol

Cansu Aydemir

KÜTAHYA - TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Kütahya Temsilciliği tarafından 17 Ağustos Marmara Depremi’nin 23. yıl dönümü nedeniyle deprem konferansı düzenlendi. 1900 yılından günümüze Kütahya’da yaşanan depremlere ilişkin bilgilerin verildiği konferansta, deprem büyüklüğüne göre tekrarlama periyotları açıklandı.

KÜTAHYA'NIN MERKEZİNDEN DEN 3 TANE FAY HATTI GEÇİYOR

İl merkezi 2, ilçeleri 1. derece deprem bölgesinde bulunan Kütahya’nın merkezinden 52 kilometre uzunluğunda 3 aktif fay hattı geçiyor. Bu aktif faylar nedeniyle sık sık deprem meydana gelen Kütahya’da, 1900-2011 yılları arasında 39’u şiddetli olmak üzere toplam 766 deprem yaşandı.

Bunlardan, 1925 yılında yaşanan 6 büyüklüğündeki Altıntaş depremi, 1944 yılındaki 6.2 büyüklüğündeki Gediz-Şaphane depremi, 1970 yılındaki birer ay arayla 7.2 ve 5.8 büyüklüğündeki Gediz depremleri, son olarak da 2011 yılında Simav’daki 5.9 büyüklüğündeki deprem can ve mal kayıpları nedeniyle akılda kalanlardan oldu.

'60 YILDA BİR TEKRARLIYOR'

Konferansa konuşmacı olarak katılan TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Kütahya Temsilci Yardımcısı Emre Gölmez, Kütahya’da yıllara göre deprem olma olasılığının hesaplandığını dile getirdi.

5 büyüklüğünde bir depremin Kütahya’da 6-8 yılda bir tekrarlama periyodunun olduğunu söyleyen Gölmez şöyle devam etti:

"5.5 büyüklüğündeki depremin 20 yıl, 6 büyüklüğündeki depremin ise 60 yılda bir tekrarlama periyodu var. Gediz ilçesinin taşınmasına neden olan 7.2 şiddetindeki depremin 28 Mart 1970’de yaşandığını anımsarsak, önümüzdeki 6 yıl içerisinde 6-7 şiddetinde bir depremin tekrarlanmasını bekliyoruz. Deprem şiddetlerinin arasındaki farkı anlatacak olursak; mesela 6 büyüklüğündeki bir deprem 5 büyüklüğündeki depremden 10 kat daha büyük, 30 kat daha güçlüdür."

ÖZÇELİK: MARMARA DEPREMİ'NDE İNSAN DEĞERİNİN NE KADAR AZ OLDUĞUNU GÖRDÜK

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Genel Merkez Danışma Kurulu Üyesi Mustafa Özçelik de Marmara Depremi'ni yaşayana kadar kamuoyunun depremlerle ilgili çok fazla konuşmadığını belirtti.

Özçelik, "Yetkililer bu konu üzerinde çok fazla durmazdı. Hâlbuki bu ülke yıllar önce Erzincan’da 40 bin kişinin öldüğü bir depremi yaşadı. Ama onun üzerinde çok fazla durulmadı. Hani derler ya; ‘Mal canın yongasıdır.’ Marmara Depremi olduğunda insan değerinin ne kadar az olduğunu gördük. Sanayinin yoğun olduğu bir bölgede deprem olunca ülkede birden hareketlenme yaşandı. Olaylara bakışımızın insan odaklı olmadığından bahsediyorum. 40 bin kişinin öldüğü bir yerde deprem oluyor önemsenmiyor ama Marmara Depremi ile birlikte ‘Mal canın yongasıdır’ı haklı çıkartacak ciddi önlemler alınıyor” şeklinde konuştu.