VİDEO

Eminönü’nde yılbaşı dileği: Önce sağlık, sonra ekonomi

Gelecek yılın en önemli beklentisi, ekonomik gidişatın düzelmesi. Yılbaşı süsleri almak için Kınalıada’dan gelen bir kişi bunu şöyle özetliyor: “Önce sağlık, sonra ekonomi…”

DUVAR - İstanbul’da yılbaşı alışverişinin en çok rağbet edilen mekanlarından biri olan Eminönü’ndeki Şarkhan Pasajı’nda beklenen hareketlilik yok. Esnafa göre bu durumun en önemli sebebi, alım gücündeki gerileme.

Rengarenk ışıklar, yılbaşı çamları, kar küreleri, irili ufaklı Noel Baba figürleri, plastikten yapılmış kokina çiçekleri, pullu-simli elbiseler… Eminönü Tahtakale’de bulunan Şarkhan Pasajı, yılın bu zamanı yılbaşı temalı ürünlerle doluyor. Türkiye’nin dört bir yanından toptancılar, uygun fiyata ürün bulmak için buranın yolunu tutuyor. Bireysel alışveriş için gelenlerin sayısı da az değil. Ancak pasajın renkli havası esnafa yansımıyor. “2 yıl önce buradan geçemezdin” diyerek mevcut kalabalığı önceki yıllarla kıyaslamanın mümkün olmadığını söylüyorlar..

Şarkhan’da 25 senedir hediyelik eşya dükkanı işleten Mustafa Doğancı, pandeminin etkisinin devam ettiğini belirtiyor. Bu dönemde artan maliyetlere de dikkat çekiyor. Hediyelik eşya dükkanının kira maliyetinin bir yılda iki katına çıktığını söylüyor: “Şu yılbaşı bitsin bir altı ay periyod verdik kendimize. Oldu oldu, olmadı sıkıntı. Ne yapacağız? Ufalacağız. Baktık olmadı, bırakacağız.”

TOPTANCI: ALMADAN DÖNÜYORUM

Pasajın giriş katında kar küresi almak için gelen bir toptancı ile konuşuyoruz. Fiyatların geçen yıla göre çok yüksek olduğunu belirtiyor: “Ürün alırken ‘Nasıl satabilirim, etiketini ne kadar yapabilirim?’ diye düşünerek birçok ürünü almadan geri dönüyorum.

Çok çeşitli ürünlerin olduğu uzun koridorlarda yürürken pasaja gelenlere neler aldıklarını ve gelecek yıldan beklentilerini soruyoruz. Konuştuğumuz kişilerin birinci önceliği, beğenilen ürünü uygun fiyat almaya çalışmak. Bunu başaramayanlar ise yılbaşı süslerini evde yapmak gibi seçenekleri tercih edeceklerini söylüyor.

Gelecek yılın en önemli beklentisi, ekonomik gidişatın düzelmesi. Yılbaşı süsleri almak için Kınalıada’dan gelen bir kişi bunu şöyle özetliyor: “Önce sağlık, sonra ekonomi…”