EMEP Genel Başkanı Akdeniz: Üçüncü cepheyi inşa edeceğiz

Gaziantep halk toplantısında konuşan EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz "Türkiye, Cumhur İttifakı ile Millet ittifakı arasında sıkışmak zorunda değil. Üçüncü cepheyi kuracağız" dedi.

Google Haberlere Abone ol

Cengiz Anıl Bölükbaş
GAZİANTEP - EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, bölge illerini ziyaret kapsamında Antep'e geldi. Akdeniz, EMEP Gaziantep İl Örgütü tarafından düzenlenen "Türkiye nereye gidiyor? İşçiler, emekçiler ve halk güçleri ne yapmalı?" adlı halk toplantısına katıldı. Halk toplantısına Güven Boya, Yasin Kaplan, Angel Halı ve Gaziantepspor işçilerinin yanısıra çok sayıda işçi ve yurttaş katıldı.

'HER YERDE GEÇİM DERDİ SORUNU VAR'

Bölge illerini ziyaretinin son durağının Antep olduğunu ve gezdiği illerdeki sorunun aynı olduğunu aktaran Akdeniz, geçimin her yerde zorlaştığını söyledi. Zenginlerin servet katarken işçilerin durumunun daha da kötüleştiğini vurgulayan Akdeniz, "Bu düzeni değiştirecek miyiz? Asıl mesele bu" dedi.

'TÜRKİYE PATRONLAR İÇİN İYİYE GİDİYOR'

Türkiye'nin işçiler, gençler, kadınlar, ezilen halklar için iyi bir yere gitmediğini belirten Akdeniz, Türkiye'nin sadece zenginler için iyi bir yere gittiğini söyledi. Pandemi sürecinde işçilerin zorla çalışmaya mahkum edildiğini hatırlatan Akdeniz, bu süreçte patronların 1'e 1500 kazandığını vurguladı.

Güven Boya, Yasin Kaplan, Angel Halı, Gaziantepspor işçilerini tek tek selamlayan Akdeniz, "Organize Sanayi bölgeleri kurulurken duvar kurulacağı, denetim olacağı, kayıt dışı çalışılmayacağı, işçilerin refahının artacağı söylendi. Ancak kayıt dışı göçmen işçiler çalıştırıyorlar. Göçmen işçiler ile yerli işçiler karşı karşıya getiriliyor. O kuracağız dedikleri duvarları ise sendika girmesin diye kurdular. İşçilerin patrondan öğreneceği tek şey en az onlar kadar örgütlü olmaları gerektiği. Onların parası varsa işçilerin alın teri var. İşçiler bir birliği kurmalı" ifadelerini kullandı.

Türkiye'deki sistemin yürütülemez durumda olduğunu söyleyen Akdeniz, Türkiye'nin bir yandan Cumhur İttifakı bir yandan Millet ittifakına sıkıştırılmış durumda olduğunun altını çizdi. Türkiye'nin bu ittifak bloğuna muhtaç olmadığını vurgulayan Akdeniz "Biz 3. cepheyi inşa edeceğiz. Güçlü bir halk seçeneğini ortaya çıkarmaya çalışıyoruz. Bunun için sol, sosyalist, ilerici partilerle görüşmelerimiz devam ediyor. Bu süreci geliştirmemiz gerekiyor. Millet ittifakına bir prim vermemeliyiz. Bunun için önemli olan sizin birliğinizdir. Taban ne kadar birlik olursa yukarısı da o kadar birlik olur. Bu birlik duygusunu en güçlü şekilde tesis etmeliyiz" dedi.

'KÜRT SORUNUNU AKŞENER İLE Mİ ÇÖZECEKSİNİZ?

Gaziantep'in göçmenlerin ve Kürtlerin de yoğun yaşadığı bir şehir olduğunu belirten Akdeniz, Kılıçdaroğlu'nun 'Kürt sorunu vardır', 'Çözümü TBMM'dedir HDP meşru bir partidir, sorunun çözümünde HDP ile görüşürüz' sözlerini aktardı. Kendileri için önemli olanın, Kürt sorununu çözümüne tüm Türkiye halklarının katılması olduğunu vurgulayan Akdeniz, "Madem HDP ile görüşmeye hazırsınız ittifak programını ona göre düzenleyin. Bu sorunu nasıl çözeceksiniz? Akşener ile, Davutoğlu ile, Babacan ile mi çözeceksiniz? Kürt sorununun demokratik çözümü için de devrimci demokratik bir halk iktidarı öneriyoruz. Bu sistem restore edilerek bu sorunlar çözülemez. Köklü bir değişikliğe ihtiyaç var. İşçi sınıfının, kadınların, gençlerin iktidarda olduğu bir sosyalizme ihtiyacımız vae ve tüm yurttaşları bunun için birleşmeye çağıyoruz" diye konuştu.

'HALK KENDİ ÖRGÜTLENMESİNİ YARATMALI'

Akdeniz'in ardından Sol Parti Başkanlar Kurulu Üyesi İlknur Başer söz aldı. Memleketin kritik bir dönemde olduğunu ve halkın kendi örgütlenmesini yaratmak ve sol değerler ışığında, emeğin iktidara yürüdüğü bir ülkeyi yeniden kurmak zorunda olduğunu dile getiren Başer, "Halkın seyirci hale getirildiği bir siyaset var. Bu siyaset rejimini de yıkmamız gerekiyor" dedi.