Emeklilik işten çıkarma gerekçesi olur mu?

EYT ile çalışan emeklilerin duruma da gündeme geldi. Birçok emekli 'Yasal düzenleme ile işime son verilir mi?' endişesi yaşıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- EYT ile ilgili yasal düzenleme gerçekleşirse, gündemdeki sorulardan biri de emekli olduğu halde işe devam etmek isteyenlerin durumunun ne olacağı. Peki işverenler "Ben emekli işçi çalıştırmam" deyip, EYT ile emekli olanları işten çıkartabilir mi?

Birgün yazarı Hüseyin İrfan Fırat, bu soruya bugünkü köşesinde 'hayır' diyerek yanıtladı. Fırat, 2005 yılından bir Yargıtay  kararını da emsal olarak köşesine taşıdı: 

"Dilerseniz bir de yetersiz emekli aylıkları sebebiyle emeklilik hakkı elde ettiği halde işten ayrılmayı düşünmeyenler ile ilgili konuya bakalım. Yani işveren ‘ben emekli işçi çalıştırmam’ deyip istemedikleri halde emeklilik hakkı elde edenleri hemen işten çıkarabilir mi?

Bu konu benim yıllar önce üzerinde çalıştığım üzerine makale yazdığım ve kitaplarımda yer verdiğim bir konu olması sebebiyle net yanıt verebileceğim bir konudur. Yanıtı ise sadece emeklilik hakkı elde ettiği için işverenlerin işçiyi işten çıkaramayacağı yönündedir.

Nitekim yüksek yargının da bu konuda verdiği çeşitli kararlarda aynı düşünce açık bir biçimde yer almaktadır. Buna somut bir örnek aşağıda sunduğum Yargıtay karar özetinde görülebilir:

'Dosyadaki bilgi ve belgelere göre davacının iş sözleşmesi “emekli aylığı bağlanmasına hak kazanması” ve hizmetine ihtiyaç duyulmaması gerekçesi ile fesih edilmiştir. Davalı işveren somut olarak neden davacının hizmetine ihtiyacı olmadığını kanıtlamış değildir. Emekliliğe hak kazanmış olmak da başlı başına geçerli fesih nedeni sayılamaz. Kabulü yerine yazılı şekilde reddi hatalıdır.' ( Y.9.H.D.E. 2005/5095 K. 2005/7238 T. 03.03.2005)" (HABER MERKEZİ)