Emeklilerden zam tepkisi: En düşük maaş, insanca yaşayacağımız düzeyde olmalı

TÜİK tarafından açıklanan enflasyon oranının gerçeği yansıtmadığını belirten Tüm Emekli Sen, emeklilerin insanca yaşayacakları düzeyde maaş talebini yineledi.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - Tüm Emekliler Sendikası, 2023 bütçesi ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan enflasyon oranına ilişkin İzmir'in Seferihisar ilçesi ve Alsancak semtinde basın açıklaması düzenledi.

"İnsanca yaşamak istiyoruz" yazılı pankart taşınan açıklamalara, sendika üyelerinin yanı sıra çeşitli siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri de katıldı.

Tüm Emekli Sen yöneticileri tarafından yapılan açıklamada, "hükümetin emekliler ve emekçiler için açıkladığı yüzdelik artışa ve TÜİK’in enflasyon yalanına karşı emeklilerin alanlarda olduğu" vurgulandı.

'YUH ARTIK DİYORUZ'

"Yuh artık diyoruz. Aralık enflasyonu yüzde 1.18, yıllık enflasyon yüzde 64.3. ENAG (Enflasyon Araştırma Grubu)'a göre yıllık enflasyon oranı yüzde 137.55" denilen açıklamada, maaşlar belirlenirken, milyonlarca emekli ve emekçinin "tek kişinin ağzına baktırıldığı" belirtildi.

"Büyük müjdelerle ve yüksek yüzdelerle belirlenen asgari ücretin alım gücünün, 6 ay öncesi kadar bile olmadığına" dikkat çekilen açıklamada, aynı anlayışla, emekçilerin ve emeklilerin maaşlarının da görünüşte yüksek yüzdelerle belirlendiği ifade edildi.

"Sarayın, istatistik kurumu haline gelen, TÜİK'in açıklanan enflasyonuna göre, emeklilerin enflasyona ezdirilmediği ancak gerçekte durumun böyle olmadığı" dile getirilen açıklamada, "Görüyoruz ki, belirlenen maaş artışları, bizleri açlık içinde yaşatacak belirlemelerdir. Emekli olduğumuzda, asgari ücretin iki katı maaş alırken, bugün maaşlarımız asgari ücretin altındadır. Daha 6 ay önce, maaşlarımıza yapılan yüzde 41'lik oran ne oldu? Büyük gürültülerle yapılan yüzde 41 üzerine, cebimizden yüzde 141 daha gitti. 6 ayda, yüzde 100 daha fakirleştik. Biliyoruz ki, yapılan bu seçim zamları da 6 ay olmadan bizim cebimizde olmayacak" denildi.

'İNSANCA YAŞANILACAK DÜZEYDE MAAŞ'

Mücadelenin sürdürüleceği de vurgulanan açıklamada, emeklilerin talepleri ise şu şekilde sıralandı:

- En düşük emekli maaşı, insanca yaşayacağımız bir düzeyde olmalıdır.

- Sağlık kesintileri kaldırılmalıdır.

- Bütün emeklilere, yılda dört kez maaş tutarında ikramiye verilmelidir.

- Yapılan zamlar geri alınmalı ve emeklilere, temel tüketim maddeleri olan doğal gaz, elektrik, su, akaryakıt ödemelerinde indirim yapılmalıdır.

- İntibak yasası bir an önce çıkarılmalıdır.

- Emekli sendikaları, hukuksuz bir şekilde yok sayılmamalı, maaşlar belirlenirken masanın diğer tarafında olmalıdır. (DUVAR)