Emeklilerden enflasyonda eriyen maaşlara çadırlı eylem

Antalya’da Attalos Meydanı’nda çadır kurup eylem yapan emekliler, ‘Çadıra muhtaç ettiniz’ diyerek, enflasyon karşısında günden güne eriyen maaşlara ve TÜİK’in açıkladığı verilere tepki gösterdi.

Emekliler, aylıklarına yüzde 96 zam istedi.
Google Haberlere Abone ol

ANTALYA - Tüm Emeklilerin Sendikası Antalya Şubesi üyeleri, piyasadaki mal ve hizmetlere art arda gelen zamlara rağmen emekli maaşlarına düşük zam yapılmasına tepki için eylem yaptı. Saat Kulesi’nin karşısında yapılan eylemde, mevcut piyasa koşullarında emekli aylıklarına yüzde 96’lık artış yapılması gerektiği vurgulandı.

Attalos Heykeli önüne çadır kuran emekliler, ‘Çadıra muhtaç ettiniz’, ‘Millet aç’, ‘Kök hücre yaşatır, kök maaş öldürür’, ‘Yeter söz emeklilerin’, ‘TÜİK gerçekleri açıkla’, ‘Sadaka değil, hakkımızı istiyoruz’, ‘Yandaşa değil, emekliye bütçe’ dövizleri açtı. 

‘TÜİK, ENAG VE DİSK-AR İLE ÇELİŞİYOR’

Tüm Emeklilerin Sendikası Antalya Şube Başkanı Bilge Torosoğlu, eylemde yaptığı açıklamada, TÜİK’in kamuoyuna sunduğu verilerin gerçek dışı olduğunu belirterek tepki gösterdi. Torosoğlu, “TÜİK’in açıkladığı verilerin yaşamımızda karşılığı yoktur. 2023 yılı için açıklanan yıllık enflasyon ve aralık ayı enflasyonu rakamları gerçeği yansıtmıyor. TÜİK enflasyonu yüzde 64,77 olarak açıkladı. Bağımsız ve bilim insanlarından oluşan ENAG ise enflasyonu yüzde 127,21 olarak açıkladı. DİSK-AR’ın verileri de tepkimizi doğruluyor” dedi.

‘2023 TEMMUZ SENDROMU YAŞANIR’

Maaş artışlarının adil bir yaklaşımla planlanması gerektiğini vurgulayan Torosoğlu, “Bugün 7 bin 500 lira maaş alan emekli arkadaşlarımızın hemen hemen tamamının kök maaşları, bu rakamın çok daha altında. O yüzden sakın ola ki maaş zamları, kök maaş üzerinden düşünülmesin. Öyle bir durumda yeni bir ‘2023 Temmuz sendromu’ yaşanır, 6 milyon emekli sıfır zamla karşılaşır. Bu da emeklileri diri diri mezara gömmek olur. Bugün satın alma gücümüz yok denecek kadar az. Bize ‘Bütçe kısıtlı, para yok’ hikayeleri anlatılmasın. ÖTV arttırılıp, MTV ikiye katlanırken, şans oyunlarında vergiler yarı yarıya düşürüldü. Mesele, adil bölüşüm meselesidir” diye konuştu.

‘YÜZDE 37,5 ZAM, GERÇEKLE UYUŞMUYOR’

Emeklilere yüzde 37,5 zam oranının hayatın gerçekliği ile uyuşmadığını ifade eden Torosoğlu, şunları söyledi: “Emekli maaşlarına en az yüzde 96’lık artış ve 2024’ün ilk 6 ayı için öngörülen enflasyon eklenmelidir. Gerçek enflasyon, emeklinin, çalışanlarımızın, asgari ücretlilerin yaşadığı hayat pahalılığıdır. Emeklilerin bir nebze de olsa insanca yaşaması için artık yüzdelik zamların bir anlamı kalmamıştır. Bu kadar düşük maaşların sebebi iktidarın 2008’de kanunlaştırdığı Sosyal Güvenlik Reformu’dur. Bugün bu uygulama iflas etmiştir ve derhal son verilmelidir. Yeni bir yöntem bulunması zorunludur.”

‘TABAN MAAŞ SİSTEMİ GÜNCELLENSİN’

Emeklilere uygulanan taban maaş uygulamasının güncellenmesi ve bağlanan maaş oranlarının dul ve yetimleri de kapsayacak biçimde değiştirilmesi talebini gündeme getiren Torosoğlu, “30-40 yıl çalışıp prim ödemiş olan emeklilerin alacağı maaş, henüz işe yeni başlamış en düşük memur maaşına eşitlenmeli. Bugün için bu miktar 32 bin lira civarında. Prim gün sayısı, prim miktarı, eğitim, ek ödeme vb. kriterler de göz önüne alınarak emekli maaşlarına hak edişler kademe kademe eklenmeli. Memurlara verilen 8 bin 77 lira yeni maaş artışı emeklilere de verilmeli. Aksi takdirde emeklilere yapılan maaş artışı 3 ay sonra tamamen anlamsızlaşacak.”