Elazığ’ın tek müzesi 5 yıldır kapalı

Elazığ’daki tek müze konumunda bulunan Arkeoloji ve Etnoğrafya Müzesi, beş yıldır ziyaretçilere kapalı. 2022 yılı yatırım programına alınan müzenin daha ne kadar kapalı kalacağı ise meçhul.

Elazığ'daki Arkeoloji ve Etnoğrafya Müzesi
Google Haberlere Abone ol

Ardıl Batmaz

ELAZIĞ – Elazığ’daki tek müze olan Arkeoloji ve Etnoğrafya Müzesi, beş yıl önce güçlendirme çalışmaları için kapılarını kapattı. Ancak aradan geçen süre içinde müze ziyarete yeniden açılmadı.  

Elazığ İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Demirdağ, bakanlığın “kaynak yok” dediği için çalışmaların durdurulduğunu öne sürdü.

‘MADDİ SIKINTILAR VAR’

Müze, 18 Ağustos 2016 tarihinde Elazığ Emniyet Müdürlüğüne gerçekleştirilen bombalı saldırı sonrası ağır hasar aldı. Müzenin yeniden ziyarete açılması için güçlendirme çalışmalarına başlanmıştı. 24 Ocak 2020 depreminde müzenin bir kez daha hasar alması nedeniyle güçlendirme çalışmaları da durduruldu. Müze ile ilgili sürecin farklı işlediğini ve maddi sıkıntılar yaşandığını belirten Elazığ İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Demirdağ, “Bombalı saldırıda müzenin bir kısmı etkilenmişti ve bakanlık başta dedi ki

Ahmet Demirdağ

‘sadece teşhir salonlarını yenileyelim, hasar gören bölümleri ele alalım.’ Bir süre onun üzerine proje çalışması yapıldı ama sonradan vazgeçildi. Bu sefer denildi ki; ‘müze eski, biz güçlendirelim.’ Biz o dönem yıkılıp tekrar yapılmasından yana bir tavır koyduk. Çünkü bina 1970-80’li yıllarda yapılmış, yorgun bir bina. Ama bakanlık müzenin bir kısmını güçlendirmeye başladı. Sonrasında deprem oldu ve müze depremde de hasar gördü” dedi.

2022 YATIRIM PROGRAMINA ALINDI

Depremin ardından bakanlıktan ‘müze için kaynağımız yok’ denildiğini ve çalışmaların durdurulduğunu belirten Demirdağ, şehirdeki eski valilik binasının kent müzesine dönüştürülmesi için bir çalışma yaptıklarını ifade etti. Eski valilik binasının yerine hem kent hem arkeoloji müzesi olarak bütün bir müzeye dönüştürme projeleri olduğunu belirten Demirdağ, eski vali, yeni vali ve belediye başkanının bu projeye sıcak bakmadığını belirtti. Müzenin 2022 yatırım programına alındığını söyleyen Demirdağ, “Sürecin uzun sürmesinin sebepleri hem kaynak eksikliği hem de bu tip sürüncemeli durumların oluşudur. Bakanlığa müzenin bir an önce yapılması konusunda sürekli yazılar yazdık. Siyasilerimiz üzerinden ulaşmaya çalıştık. Kaç defa Ankara’ya gittim, dosyalar verdim, sıkıntılarımızı anlattım. Ama maddi imkânsızlıklar nedeniyle uzatıldı. Bu müze yıkılacak ve yeniden yapılacak. Ya da güçlendirilen kısmı kalacak, diğer taraf yeniden yapılacak. Kendi yerine yapılması ile ilgili karar var” diye konuştu.

Elazığ Arkeoloji ve Etnoğrafya Müzesi'nde 15 bin 238 adet arkeolojik, 5 bin 310 adet etnografik, 10 bin 887 adet sikke olmak üzere toplam 31.435 adet envantere kayıtlı eser mevcut.

Etiketler müze Elazığ