'Müjde'nin dövize etkisi çok sınırlı oldu

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın, 'cuma günü verecekleri müjde ile Türkiye'de yeni bir dönemin açılacağı' demecinin piyasalara etkisi sınırlı oldu. Dolar dünkü açılışa göre sadece 7 kuruş geriledi. Piyasa, güne 98 milyar 109 milyon lira eksi rezervle başladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 2011 yılında 'yüzyılın projesi' diyerek duyurduğu ve içeriğini haftalar sonra açıkladığı Kanal İstanbul projesinin ardından dünkü konuşmasında, "Şu anda bu müjdenin biz de hayalleri ve rüyası içerisindeyiz. Cuma günü inşallah bu müjdeyi tüm milletimize vermek suretiyle Türkiye'de yeni bir dönemin açılacağına da şimdiden inanıyorum" dedi.

'Müjde'nin, Karadeniz'deki doğal gaz arama çalışmalarıyla ilgili olduğu belirtilirken, piyasalar temkinli duruşunu sürdürüyor.

PİYASA GÜNE 98 MİLYAR TL EKSİDE BAŞLADI

Piyasa, güne 98 milyar 109,4 milyon lira eksi rezervle başladı. Bankaların serbest depo hesabı ise 22 milyar 537,3 milyon lira düzeyinde bulunuyor.

İstanbul serbest piyasada dün 9,45 liradan el değiştiren dolar, bu sabah 7 kuruşluk bir gerilemeyle 7,38 liradan işlem görüyor.

8,65 liradan alınan euro, 8,70 liradan satılıyor.

Sterlin ise 9,50 - 9,61 liradan el değiştiriyor.

FED TUTANAKLARI SONRASI ALTIN FİYATLARI DÜŞÜŞTE

Altın fiyatları ise küresel piyasalara bağlı olarak satış baskısıyla yüzde 3'5e varan oranlarda düştü. Fed'in (ABD Merkez Bankası) FOMC tutanaklarında fonlama maliyetlerini düşürmek için getiri eğrisi kontrolüne soğuk bakması nedeniyle ABD 10 yıllıklarının 60 baz puanın üzerinde artarak yüzde 1 yükselmesiyle altındaki satışlar hızlandı.

Dün 1980 dolar civarında olan ons altın 1944 dolardan satılıyor.

İstanbul serbest piyasada ise;

..........................   Alış                Satış

Gram altın           455                 463

Çeyrek altın         744                 757

Tam altın            2968              3024 liradan işlem görüyor.

Fed'in 28-29 Temmuz'da düzenlenen toplantısına ilişkin tutanakları dün akşam yayımlandı. Tutanaklarda, korona virüso salgını ve buna karşı alınan önlemlerin ABD ve yabancı ülkelerdeki ekonomik faaliyet üzerinde etkili olmaya devam ettiği belirtilerek, şu değerlendirme yapıldı: "Salgının ekonomik etkilerine ilişkin belirsizlik son derece arttı ve salgına bağlı şokun olağan dışı doğası ekonominin gelecekte nasıl bir gelişim göstereceğine ilişkin değerlendirmeleri normalden daha zor hale getirdi."

GÖZLER MERKEZ BANKASI'NDA

Öte yandan yurt içi piyasalar, Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun bugüntü toplantısına odaklandı. Ekonomistler, politika faizinde değişim beklemiyor.

Ancak politika faizi yüzde 8,25 olmasına rağmen fonlama maliyetini çift rakamlı hanelere çıkaran Merkez Bankası, üstü örtülü faiz artışına gitmişti. Bu durum, bankaların verdiği kredi faizlerinin yüzde 0,950'lerden yüzde 1,30'lara çıkmasına neden olmuştu.

(EKONOMİ SERVİSİ)

Etiketler Dolar FED Altın müjde