Merkez Bankası'ndan bir örtülü faiz artışı adımı daha

Merkez Bankası, bankaların borç alabilme limitlerini yarından itibaren gecelik vadede yapılan işlemler için yarıya düşürdü. Bu adım, Merkez'in fonlama maliyetini artırması ve dolayısıyla örtülü faiz artışı anlamına geliyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Merkez Bankası (MB), likidite yönetimi kapsamında atılan sıkılaştırma adımları çerçevesinde yeni bir adım attı. MB'den, Türk Lirası likidite yönetimine ilişkin yapılan duyuruda, "Likidite yönetimi kapsamında atılan sıkılaştırma adımları çerçevesinde, TCMB bünyesinde faaliyette bulunan Bankalararası Para Piyasası'nda bankaların borç alabilme limitleri (BAL), 19 Ağustos'tan geçerli olmak üzere gecelik vadede yapılan işlemler için yarıya düşürülmüştür" ifadelerine yer verildi.

Merkez Bankası'nın fonlama maliyetini arka arkaya artırmasıyla politika faizinin önemini yitirdiği yorumu yapılıyor. Merkez Bankası Para Politikası Kurulu perşembe günü yapacağı toplantıda, politika faizini kararlaştıracak. Uzmanlar, politika faizinin yüzde 8,25'te sabit tutulmasını bekliyor.

FONLAMA MALİYETİ HIZLA ARTIRILIYOR

Politika faizi yüzde 8,25'te olmasına karşın asıl belirleyici konumundaki fonlama maliyeti hızla yükseliyor. Merkez'in bugünkü repo ihalesinde en düşük ve ortalama faizin  yüzde 11,92 oldu. Merkez'in kuru frenlemeyi başaramaması durumunda geç likidite penceresini geçmişte yaptığı gibi normal fonlama mekanizması yerine kullanarak ortalama fonlama maliyetini daha da yukarı çekeceği belirtiliyor.

Merkez Bankası'nın arka arkaya gelen örtülü faiz artışı, banka kredi ve kredi kartı faizlerine de yansıdı. Bankalar, ortalama kredi faizlerini 0,95 seviyesinden 1,30'lara çıkmış durumda.

(EKONOMİ SERVİSİ)