Tekfen'de çalışan işçi pozitif çıktı evdeki işçi atıldı

TÜPRAŞ'ta taşeron olarak çalışan 20 Tekfen işçisinin korona virüsü testi pozitif çıktı. Şirket önlem olarak işe gelmemeleri istenen 17 işçiyi işten atarak çalışmayı durdurdu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kocaeli Körfez’de kurulu TÜPRAŞ’ta bakım, onarım, inşaat işlerini sürdüren taşeron firma Tekfen’e bağlı çalışan işçilere yapılan 40 korona virüsü testinin 20’si pozitif çıktı. Korona virüsüne yakalanan işçiler tedavi altına alındı. Korona virüsü vakalarının tespit edilmesinin ardından ise ‘önlem’ kapsamında işe çağrılmamış 17 işçi işten atıldı. Vakaların ardından çalışma 2 Nisan Perşembe gününden itibaren durduruldu.

Evrensel gazetesinden Gözde Tekin'in haberine göre, salgın dolayısıyla TÜPRAŞ’ta bakım ve onarım işinin durdurulabileceğini ancak Tekfen’in işi durdurmadığı gibi önlem de almadığını söyleyen işçiler, işyerinde aynı kumlama maskesini birden fazla kişinin kullandığını söyledi. İşten atmaların süreceği ifade edilirken, işçilerin durumuna ilişkin soruları Tekfen yetkilileri yanıtlamadı.

Kocaeli Körfez’de yer alan TÜPRAŞ’ta faaliyet gösteren en büyük taşeron şirketlerden biri olan Tekfen’de bir işçi geçen hafta rahatsızlanarak hastaneye kaldırıldı. Hastaneye kaldırılan işçide koronavirüs tespit edilmesinin ardından taşeron şirket, bünyesindeki 40 işçiye test yaptırdı. Yapılan 40 korona virüsü testinin 20’si pozitif çıktı. 5 işçinin test sonucu beklenirken, 6 işçinin tedavisi tamamlandı. 14 işçi ise tedavi görmeye devam ediyor.

'YÜZDE 60 ÜCRETE BİLE RAZIYDILAR'

Bir Tekfen işçisi, “20 gün önce kronik rahatsızlığı olanları ve gurbetçi olanları evlerine gönderdiler. Ve kalan çalışanları da iki gruba ayırdılar. İlk gruptaki arkadaşlarımızda test sonucu pozitif çıkanlar var. Ve geçtiğimiz perşembe gününden beri bu yüzden iş durduruldu” dedi. Başka bir Tekfen işçisi ise, “Bizi bu koşullarda daha ne kadar çalıştıracaksınız diye sorduk. ‘TÜPRAŞ çalışmaya devam diyor’ dediler. Perşembe gününden bu yana iş durdu. Şu anda da 17 kişi işten atıldı, işten atmaların da devam edeceği söyleniyor. Böyle bir dönemde işsiz kalmak çok zor. İnsanlar nerede iş arayacak? Bu vicdansızlıktır. Devletin verdiği yüzde 60 ücrete bile razıydı insanlar ama işsiz kaldılar’ dedi.

'BU RADDEYE GELMEDEN DURDURULABİLİRDİ'

Bir diğer Tekfen işçisi ise, “Biz bakım onarım işi yapıyoruz, çalışmamız zorunlu değildi. İş bu raddeye gelmeden işi durdurabilirlerdi” dedi. İşçiler kumlama maskesinin birden fazla işçi tarafından kullanıldığını söyledi. Tekfen işçisi, “Bu maskeyi kullanan arkadaşlarımızdan da testi pozitif çıkanlar var. Sorsan Tekfen büyük firma ama tedbir almaya gelince maliyetten kaçıyorlar. TÜPRAŞ hemen önlem aldı. Vardiya sayısını düşürdü. Biz taşeron işçiler için ise yemekhanede düzenleme yaptılar. Yemekhaneyi düzenlesen ne olur, servisler tam kapasite gitti geldi. Şimdi de virüse yakalanmasan da işsiz kalıyorsun. İşten atmaları TÜPRAŞ yönetiminin istediğini söylediler ama bu gerçekçi gelmiyor” dedi.

'İŞE GİRERKEN İŞTEN AYRILMA KAĞIDI İMZALATILIYOR'

TÜPRAŞ bünyesindeki başka bir taşeron firmada çalışan bir işçi ise, “İşe girişte evrakları doldururken, işten kendi isteğimizle ailevi nedenlerden dolayı ayrıldığımıza dair bir kağıt imzalatıyorlar. Hiçbir hak alamayalım, tazminat vermek zorunda kalmasınlar diye. Biz taşeron olduğumuz için hiçbir kıymetimiz yok zaten, bu son olayda da görüyoruz. Taşeron işçilerin canının hiç kıymeti yok” ifadelerini kullandı.

Etiketler TÜPRAŞ işçi tekfen