İran ve Irak'la ticaretin sürmesi için tampon bölge oluşturulacak

Korona virüsü nedeniyle sınır kapılarının kapatıldığı İran ve Irak'la ticaretin sürmesi için tampon bölge kurma çalışmaları yapılıyor. DEİK Türkiye-Irak İş Konseyi Başkanı Emin Taha, "Irak’tan çekici gelecek, Türkiye’deki dorseyi yüküyle birlikte götürecek, sonra da dorseyi geri getirecek" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Korona virüsü nedeniyle Türkiye'nin İran ve Irak'la sınırının kapatılması üzerine, ticaretin devam etmesi için tampon bölge kurulmasına karar verildi.

Dünya gazetesinden Aysel Yücel'in haberine göre, Ticaret Bakanlığı, ihracatçı ve taşımacıların da görüşlerini alarak, sınırı geçmeden mal teslimatı yapılmasını sağlayacak "tampon bölge" oluşturacak.

Çalışmalar hakkında bilgi veren Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Irak İş Konseyi Başkanı Emin Taha, "Önceliğimiz elbette insan sağlığı. Ancak bu konuda gerekli önlemleri alırken bir yandan da ticaretimizi devam ettirmemiz gerekiyor. Şu anda en önemli konulardan biri ticaretin devam etmesi için tampon bölge oluşturulması. Ticaret Bakanlığı bu konuda çalışma yapıyor" dedi.

'TAMPON BÖLGE İÇİN SIFIR NOKTASINDA BÖYLE BİR ALAN YOK'

Tampon bölge için 15-20 bin TIR'lık bir alana ihtiyaç olduğunu belirten Taha, şunları söyledi:

"Irak’tan çekici gelecek, Türkiye’deki dorseyi yüküyle birlikte götürecek, sonra da dorseyi geri getirecek. Bu noktada elbette firmalarımızın bir takım endişeleri de mevcut. Irak tarafına ne kadar güvenebiliriz bilemiyoruz. Tampon bölge için sıfır noktasında böyle bir alan yok. Habur’dan nehir geçiyor ve köprüler var. Dolaysıyla tampon bölgenin ya Habur’dan önce Silopi-Habur arasındaki bir bölgede olması gerekiyor ya da Irak tarafına geçip Halil İbrahim tarafında bir büyük sahada. Çünkü tampon bölge için en az 15-20 bin TIR’lık bir alana ihtiyaç var. Sağlık Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı’nın yanı sıra UND, TİM ve DEİK bu konuda birlikte istişare yaparak, ticaret hacminin azalmaması için çalışıyoruz."

HABERİN TAMAMI