Albayrak: Kriz sevdalılarını hüsrana uğrattık

Enflasyonda, kurda ve faizlerde ihtimal dahi verilmeyecek bir iyileşmenin başarısını sağladıklarını belirten söyleyen Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak "Rahatlamanın yakın zamanda tabana yayılacağından, toplumun tüm kesimlerine yansıyacağından kimsenin şüphesi olmasın" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, 'İVME finansman paketi'yle TLREF endeksli ve sabit faizli iki seçenekli döneme geçileceğini söyledi.

'Gaziantep İş Dünyası ile Buluşma' etkinliğine katılan Albayrak "Aldığımız önlemlerle, ekonomideki tüm kurumlarımızın ortaya koyduğu güçlü koordinasyonla, iş dünyamıza verdiğimiz desteklerle 'kriz sevdalılarını' hüsrana uğrattık. Enflasyonda, kurda ve faizlerde ihtimal dahi verilmeyecek bir iyileşmenin başarısını sağladık ama yetmez, daha yeni başladık" dedi.

Dolar 6,09, çeyrek altın 519 liraDolar 6,09, çeyrek altın 519 lira

Albayrak, ekonomiye ilişkin şunları söyledi: "İVME finansman paketimizde artık TLREF endeksli ve sabit faizli iki seçenekli döneme geçiyoruz. Faiz oranı 5 yıla kadar olan İSTOD kredisinde yüzde 10'dan yüzde 9'a indi. Artık Türkiye'nin ithal ikamesi yapacağı, ihracatı artıracağı, yüksek katma değerli üretim yapacağı alanlarda uzun vadeli Türk lirasına dayalı bir fonlama modelini hayata geçireceğiz. Makro-ekonomik göstergelerdeki iyileşmenin, piyasalardaki rahatlamanın yakın zamanda tabana yayılacağından, toplumun tüm kesimlerine yansıyacağından kimsenin şüphesi olmasın."

(GAZİANTEP-AA)

TLREF NEDİR?

TLREF, Borsa İstanbul Repo-Ters Repo Normal Emirler Pazarı’nda gerçekleşen, aynı gün başlangıç valörlü ve sadece TL cinsi DİBS teminatlı gecelik repo işlemleri kullanılarak hesaplanıyor. TLREF ile birlikte bankaların, uzun vadeli TL finansman sağlamada ve sabit faizli uzun vadeli TL kredilerinin faiz riskini yönetmede, yurtdışına önemli miktarlarda fon aktarmalarının önüne geçilmesi hedefleniyor.

TLREF ile birlikte, sabit ve değişken TL faiz takas anlaşmalarıyla, faiz riskinin yönetimi sağlanmaya çalışılıyor. Bankalar, uzun vadeli TL kredilerinin faiz risklerini yönetirken, dövize endeksli işlemleri süreçlerine dahil etmek zorunda kalmıyor.