Erdoğan: Mevcut küresel sistemin devamı mümkün değil

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi arasında Müslüman ülke bulunmadığını belirten Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan "İkinci Dünya Savaşı galipleri tarafından inşa edilen bu sistemin devam etmesi mümkün değildir. Günümüzün şartlarına göre baştan düzenlenmesi zorunluluk halini almıştır" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İslam İşbirliği Teşkilatı'nı, deprem nedeniyle 26 kişinin öldüğü Arnavutluk'a yardım etmeye çağırdı. Erdoğan ayrıca Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin yapısının değiştirilmesi çağrısını yineledi.

CumhurbaşkanıErdoğan, İstanbul'daki 35. İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK) Toplantısı'nın açılış töreninde yaptığı konuşmada özetle şunları söyledi:

BU SİSTEMİN DEVAM ETMESİ MÜMKÜN DEĞİL: İslam ülkeleri olarak dünya nüfusunun yüzde 24'üne sahipken dünya ticaretinin sadece yüzde 9,7'sini temsil ediyoruz. Günümüz dünyasında ne yazık ki Müslüman kanı hayatı kadar ucuz bir meta yoktur. İslam dünyası dahil tüm insanlığın kaderi konsey üyesi 5 ülkenin insafına terk edilmiştir. BM Güvenlik Konseyi daimi üyelerinin içinde bir tane halkı Müslüman olan ülke yoktur. İkinci Dünya Savaşı galipleri tarafından inşa edilen bu sistemin devam etmesi mümkün değildir. Günümüzün şartlarına göre baştan düzenlenmesi zorunluluk halini almıştır. 15 geçici üye. Bu 15 geçici üyenin içerisinde bir tane iki tane üç tane halkı Müslüman olan ülke yer alıyor diye kendimizi aldatmayalım. Geçici üyenin Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda (BMGK) ne hükmü var? Kendimizi aldatmayalım. Kendimizi iyi tanıyalım tavrımızı ona göre belirleyelim. Buradan BMGK'nın yapısının yeniden belirlenmesi çağrımı tekrarlamak istiyorum.

İSRAİL DÜNYANIN GELECEĞİNİ TEHLİKEYE ATIYOR: Filistinlilerin hayat, mülk ve çalışma haklarına saygı duymayan İsrail, bölge ile beraber tüm dünyanın geleceğini tehlikeye atıyor. Kudüs'ü yağmalayarak çok büyük bir yanlışın içindedir. Türkiye olarak Filistinli kardeşlerimizin haklarını ve Kudüs'ün mahremiyetini savunmaya devam etmekte kararlıyız.

(HABER MERKEZİ)