Volkswagen, Manisa yatırımını erteledi

Volkswagen, Manisa'da kuracağı fabrika için şimdilik sözleşmeye imza atmaktan vazgeçti. Gerekçe olarak da, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinde yürüttüğü askeri harekatın 'belirsizliğe yol açtığı' yorumu gösteriliyor. Yatırımın ertelendiğine ilişkin şirket içi yazışma da basına sızdı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Başkanı Trump henüz yürürlüğe girmese de Türkiye'ye yönelik yaptırım planını açıklarken, otomotiv devi Volkswagen de, Manisa ve çevresinde 4 bin kişiye istihdam sağlayacak fabrika yatırımını erteledi. Almanya'nın önde gelen günlük ekonomi gazetesi Handelsblatt, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine askeri harekat başlatmasıyla 'durumun temelden değiştiğini' yazdı.

Alman medyasına göre son gelişmeler üzerine Volkswagen VW yönetimi kararını değiştirdi. Volkswagen şirketinden bir yönetici verdiği demeçte, "Türkiye’nin Suriye’de başlattığı harekat uluslararası tepki aldı. Fabrikanın açılışı şirketin itibarına zarar verebilir. Bölgedeki durumu büyük bir kaygıyla izliyoruz" dedi.

Şirket sözcüsü, Manisa'daki fabrikanın kuruluşuyla ilgili nihai kararı ertelediğini ifade etti.

Haberde bununla birlikte, ekonomik açıdan Volkswagen'in özellikle Passat ve Superb modellerinin önümüzdeki yıllardaki üretiminde Türkiye'ye bağlı kalmak istediği de belirtildi.

Haberde ayrıca Alman hükümetinin de Türkiye'ye askeri harekata son vermesi çağrısı yaptığı hatırlatıldı.

ŞİRKET İÇİ YAZIŞMA BASINA SIZDI

Bloomberg'in yayınladığı şirket içi yazışma ise kararın kesinleştiğini ortaya koydu. Kurumsal İletişim Müdürü Marc Langendorf tarafından çalışanlara gönderilen e-postada "Planlar şimdilik buz üstünde. Yeni tesis için verilen karar Volkswagen AG Yönetim Kurulu tarafından ertelendi. Mevcut durumu dikkatle izliyoruz ve mevcut gelişmelerden endişeleniyoruz" ifadesine yer verildi.

1,4 MİLYAR EUROLUK YATIRIM

Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi’nde yer alan bilgiye göre 943 milyon 500 bin Türk Lirası sermaye ile ‘Volkswagen Turkey Otomotiv Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi’ unvanlı şirketin startı verildi. Yaklaşık 1.4 milyar euroya mal olacağını belirtilen tesisin Doğu Avrupa pazarı için VW Passat ve Skoda Superb benzeri modellerden yılda 300 bin araç kadar üretileceği, fabrika inşaatının 2020 sonu, üretimin ise 2022 yılında başlayacağı konuşuluyordu. Tesisin Manisa ve çevresinden 4 bin kişiye istihdam yaratacağı öngörülüyor.

Volkswagen, diğer alternatif Bulgaristan ve AB ülkelerine göre daha ucuz ve satış imkânları fazla olduğu için Türkiye'de karar kılmıştı.

(EKONOMİ SERVİSİ)