Stop-loss ( zarar-kes) nedir?

Dolar kurunun aniden 6,30'a yükselmesi üzerine stop-loss ( zarar-kes) devreye girdi. Peki stop-loss nedir? Stop-loss nasıl yapılır?

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dolar kuru gece saatlerinde 5,80'lerden 6,30'lu seviyelere yükselince stop-loss otomatik olarak devreye girdi. Yarım saatlik bir dalgalanmanın ardından dolar yeniden 5,80 seviyelerine geldi.

Peki stop-loss nedir? Stop-loss hangi durumlarda kullanılır?

-Stop loss yatırımcıların risklerini yönetmek için kullandıkları koruyucu bir önlemdir.

-Bir yatırımcı için belirlenmiş maximum zararı ifade eder.

-Belirli bir zarar sınırınız varsa, stop loss kullanabilirsiniz.

Stop-loss Türkçe’de zarar durdurma emri demektir, genellikle zarar durdurma olarak kullanılır. Zarar durdurma emri bir menkul kıymeti, fiyatının önceden belirlenen bir düzeye geldiğinde satmak üzere aracıya iletilmiş bir emirdir. Genellikle uzun pozisyonlarla ilişkilendirilir. Uzun pozisyondaki bir yatırımcı bir menkul kıymete yatırım yapmış ve elinde tutmaktadır.

Fiyatın belirli bir düzeye düşmesi durumunda stop-loss devreye girecek ve ilgili menkul kıymet satılarak pozisyon kapatılacaktır. Benzer şekilde stop-loss kısa pozisyon için de kullanılabilir. Kısa pozisyon taşıyan bir yatırımcı ilgili menkul kıymetin fiyatının düşmesi sayesinde kazanacaktır. Ancak menkulün fiyatı yükselirse de kaybedeceğinden fiyatın belirli bir düzeye ulaşması durumunda zararının durdurmak için stop-loss emri verebilir.

(EKONOMİ SERVİSİ)

Etiketler stop loss zarar kes