TÜPRAŞ'ta TİS imzalandı, işçiler tepkili

4 bin 300 işçiyi ilgilendiren TÜPRAŞ Toplu İş Sözleşmesi'ni Yüksek Hakem Kurulu sonuçlandırdı. İşçiler sözleşme şartlarının daha da kötüleşmesine tepkili.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Koç Holding ve TÜPRAŞ işçileri arasında toplu iş sözleşmesi anlaşmasında Yüksek Hakem Kurulu (YHK) kararını verdi. 3 yıllık sözleşme, vardiya sisteminde değişiklik ve mazeret izinlerinin azaltılması gibi dayatmalarla sonuçlandırıldı. YHK’nin verdiği karara göre sözleşme mazeret izinleri 8 günde kalacak ancak amirlerin onayında olacak. Sözleşmenin YHK tarafından imzalanması ise İzmir, Kocaeli, Batman ve Kırıkkale’de bulunan, Petrol-İş üyesi 4 bin 300 işçiyi etkiledi. İşçiler sözleşmeye tepki gösterdi

Evrensel'den Turan Kara'nın haberine göre, cuma gününden itibaren 72 saatten fazla bir süre iş yerlerini terk etmeyen işçilerin ilk tepkisi sendikacılara oldu. Batman rafinerisi işçileri 5 kilometrelik yolu yürüyerek toplu şekilde fabrikadan ayrıldı. Aliağa rafinerisinde sonuç protesto edilirken işçiler bir yandan Koç’a diğer yandan sendika merkezine tepki gösterdi. Sendikacılara istifa çağrısı da yapan işçiler, sendika genel merkez yöneticilerini başarısız sonucun sorumlusu olarak nitelendirdi. İşçiler Genel Başkan Ali Ufuk Yaşar ve Kocaeli Şube Başkanı Salih Akduman arasındaki seçim yarışının kendi geleceklerini belirlediğini, kazanmak için yeterince mücadele verilmediği ifade etti. Sonuç açıklandıktan sonra Ali Ufuk Yaşar’a telefonla bağlandıklarını dile getiren işçiler, Yaşar’ın kararın rafineri şubelerinde verildiğini, yüksek hakem toplantısında da sonucu değiştiremediklerini söylediğini belirtti.

'PARA KOÇ'TA DEVLETTE KASA BOŞ'

Aliağa’daki TÜPRAŞ işçileri tepkilerini şu şekilde dile getiriyor:

- “Sonuçta taviz içeren bir sözleşmeye imza atılmaması doğru ama bu karar böyle çıkarsa kuzu gibi kabul edilecek olması yanlış. Sendikanın yeni planı ne, işçilerde yöneticilere karşı oluşan güvensizlik aşılabilir mi?”

- “Zorunlu bir çalışma bekliyor bizi, herkeste moral seviyesi düşük. Eğer bir şeyler değişmezse sendika samimiyetini yitirir, aşırı mutsuz bir iş yaşamı bizi bekliyor.”

- “İş barışı olmaz. Zam oranı için ülke genelinin ortalamasının üzerinde olduğumuzu değerlendirmişlerdir. Koç Holding YHK’den çıkacak sonuca güvendiği için hiç adım atmamış. Devlet vergilerimizden Koç emeğimizden kazanıyor.”

- “Yani para Koç’ta, devlette kasa boş. Onu üzecek bir şey çıkmadı YHK’den.”

- “Başından beri eylemleri durdurmak hataydı. Söyledik ama dinlemediler. Neymiş eylemle bir yere varılmazmış. Konuşarak anlayış bekleyerek geldiğimiz yer de ortada.”

- “Sendika içinde yönetimdekiler ve muhalifler ayırımı var. Genel merkez düzeyinde de şube düzeyinde de böyle. Bu konuda muhalifler de yönetimdekiler de birleştirici davranmıyor. Bu bizim enerjimizi düşüren bir seviyeye geldi. TÜPRAŞ’ta delege toplantısı yaparak karar alındığı söyleniyor ama genel üye toplantısı yapılarak, eleştirileri de dikkate alan bir yol izlenmedi. Olabilecek bütün üyeleri karar alma ve uygulama aşamasına nasıl getiririm diyen de yok. Şimdi herkes sorumluluğu birbirine atıyor. Koç böyle daha çok kazanacaktır.”

'VERİM DÜŞECEK'

Petrol-İş Aliağa Şube Başkanı Ahmet Oktay, "Arkadaşlarla görüşmeler sonrasında toplantılarda olan biteni paylaşarak ilerledik. Alınan kararlar üyelerimizin yapmamızı istediği şeylerdi. Diğer şubelerde de böyle olduğunu düşünüyoruz. Bizim lehinizde karar çıkmayacağını bekliyorduk ancak tarihinde bu kadar kötü bir sonuç çıkmış mıdır, sanmıyorum. Bu kararı alırken neye dayanarak aldıkları, son tekliflerde yaşanan ilerlemeleri neden dikkate almadıkları, neden tamamen tek yanlı davrandıklarını sorgulamak lazım” dedi. İşçilerden gelen, YHK sonucuna karşı mücadele planı olmamasına yönelik eleştirilerle ilgili ise şunları söyledi: “Aslında vardı, hâlâ da var. Bundan sonra iş barışı ve huzurun kalmadığı bir işletmede her şey eskisi gibi olmayacaktır. Her şey prosedüre uygun ilerleyecek ve verim düşecektir. Şimdi hepimiz öfkeliyiz ve bir açıklama yapmak bir tavır almak için erken."

Genel merkezin bir toplantı yaparak açıklama yapması beklenirken 4 şubenin ne zaman toplanacağına ilişkin ise bir bilgi yok. Öte yandan işletmelerde işçiler arasında Koç Holding yöneticilerinin, “İşçimizi enflasyona ezdirmeyiz, zammı enflasyon oranına çıkaracak çözüm buluruz” dediği, bir söylenti olarak yayılıyor.