TİS süreci tıkandı, TÜPRAŞ işçisi fabrikaya kapandı

TÜPRAŞ'da TİS görüşmeleri tıkanınca işçiler iş yerini terk etmeme eylemi başlattı. Petrol İş Sendikası, iş yerinin grev yasağı kapsamında olmasını kullanarak işverenin hakları törpülemek istediğini iddia etti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Aralık ayından bu yana Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmesi yürütülen TÜPRAŞ'da görüşmeler tıkanınca işçiler iş yerini terk etmeme eylemine başladı. TİS görüşmelerini sürdüren Petrol İş Sendikası tıkanmanın temel olarak üç madde üzerinde gerçekleştiğini açıkladı.

TÜPRAŞ'da  4 bin 300 işçiyi kapsayan toplu iş sözleşmesi sürecinde yaşanan gerilim işçileri eyleme geçirdi. Aralık ayından bu yana devam eden TİS görüşmelerinde özellikle üç madde üzerinde uzlaşma sağlanamadı. TÜPRAŞ'ın sahibi Koç Holding'in işçilerin vardiya sisteminde ve izin sisteminde yapmak istediği değişiklikler ve TİS süresini 3 yıla çıkarmak talebi sendika tarafından kabul edilmedi. TÜPRAŞ'da yaklaşık 30 yıldır örgütlü olduklarını ifade eden bir sendika yetkilisi, "İşçilerin uzun yıllardır kabul gören hakları var, şimdi o hakları geri almak istiyorlar. TÜPRAŞ'ın grev yasağı olan işyerleri arasında olması nedeniyle işveren uzlaşmadan kaçınıyor" dedi.

Nisan ayından bu yana işçiler zaman zaman gün içerisinde bir kaç saatlik iş bırakma eylemi yapıyordu. 1 ve 8 Mayıs tarihinde yapılan arabulucu görüşmelerinden de sonuç çıkmayınca eylemin süresi de arttı. Bu süreçte işçiler rafinerilerin bulunduğu Batman, Kocaeli, Aliağa ve Kırıkkale'de eş zamanlı eylem yapmaya devam etti.

TÜPRAŞ işçileri dünden itibaren de  kendilerini iş yerlerine kapatarak iş yerini terk etmeme eylemine başladılar. Anlaşma sağlanamaması halinde TİS süreci Yüksek Hakem Kurulu tarafından yürütülecek