2019 için asgari ücret 2 bin 20 TL

Asgari ücret, 2019 yılı için net 2 bin 20 lira olarak belirlendi. Çalışma Bakanı Zümrüt, asgari ücretin ilk kez oybirliğiyle belirlendiğini söyledi. Türk-İş Başkanı Atalay ise "Bu mükemmel bir ücret diyemeyiz, ama kabul edilebilir bir rakam" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Asgari Ücret Tespit Komisyonu, bugün yaptığı dördüncü toplantıyla asgari ücreti belirledi. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt, asgari ücretin 2019 için 2 bin 20 lira olarak belirlendiğini  söyledi.

Asgari ücret, halen bekar bir işçi için net bin 603 lira 12 kuruş olarak uygulanıyor.

ZÜMRÜT: NET YÜZDE 26 ARTIŞ SAĞLANDI

Zümrüt, toplantının ardından yaptığı açıklamada, "1 Ocak'tan itibaren geçerli asgari ücret net 2 bin 20 TL olarak belirlendi. Net asgari ücret yüzde 26 artmış oldu böylece. Karar, oybirliğiyle alındı. Oybirliği ilk defa sağlandı. Bu anlamda çok mutluyuz. Üç çocuklu evli bir işçimiz için bu rakam 2 bin 155 liraya ulaşmaktadır" dedi.

Asgari Geçim İndirimi (AGİ) ne kadar oldu?Asgari Geçim İndirimi (AGİ) ne kadar oldu?

ATALAY: PLAJA MI ÇAĞIRACAĞIM?!

Türk-İş Başkanı Ergün Atalay ise "Bu mükemmel bir ücret diyemeyiz. Ama kabul edilebilir bir ücret. Hedefimiz 2 bin 155'ti ama sayın bakanla belli bir noktaya geldik. Birileri çıktı, 'Türk-İş Başkanı insanları sokağa çağırıyor' dediler. Ne yapacağım plaja mı çağıracağım. Yasalar çerçevesinde, kırmadan dökmeden hakkımızı talep edeceğiz. Dünyanın neresinde görülmüş, bir işçi konfederasyonu asgari ücret artsın dediği için bir sendika başkanı suç duyurusunda bulundu. Destekleri için herkese teşekkür ediyoruz" dedi.

Komisyon, ücreti belirlemek için üçüncü toplantısını 20 Aralık'ta yapmıştı. Toplantıda Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), asgari ücreti 'ağır' statüdeki işlerde 2 bin 213 lira 40 kuruş, 'orta' statüdeki işlerde bin 978 lira 80 kuruş, 'hafif' statüdeki işlerde bin 841 lira 40 kuruş olarak önermişti.

ASGARİ ÜCRET NASIL BELİRLENİYOR? 

Asgari ücreti, yasa gereği 5'er işçi, işveren ve devlet temsilcisi olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor.

Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp, oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul edilecek.

(HABER MERKEZİ)

Etiketler asgari ücret