EYT yasası çıkarsa kaç kişi emekli olacak?

'Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) yasası çıkması durumunda kaç kişi emekli olabilecek?' sorusu gündeme geldi. Peki EYT'nin bütçeye maliyeti ne?..

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) yasası konusunda Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan kapıyı kapatırken, MHP de bu konudaki teklifini askıya aldı. Erdoğan'ın, EYT yasasının bütçeye 750 milyar lira ek yük getireceği ve 4 milyon kişinin emeklilik hakkı kazanacağı iddiasının ise gerçeği yansıtmadığı beliritiliyor.a

Sözcü'ye konuşan, Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, yasa çıksa da 4 milyona yakın EYT’linin tamamının emekli olamayacağına dikkat çekerek, "700 bini kadarı emekli olabilecek” dedi.

Erdursun, emeklilikte yaşa takılanların yıllık maliyetinin de iddia edildiği gibi 26 milyar lira değil, 8-10 milyar lira civarında olduğunu söyledi.

'EMEKLİ OLMAK İSTEYENLERİ KARANLIK GÜNLER BEKLİYOR'

Erdursun, emeklilik sisteminde yapılan değişiklikleri de eleştirerek, şu açıklamalarda bulundu:

1999'DAN SONRA SÜRE UZATILDI: 08.09.1999 tarihinde 4447 sayılı yasa çıkmadan önce ülkemizde de sisteme girenler ne zaman emekli olacaklarını ve ortalama ne kadar maaş alacaklarını biliyorlardı. Bu tarihten sonra emekli olmak isteyenleri karanlık günler bekliyor. 08.09.1999 tarihinde çıkan yasadan sonra emekli olacaklara 'Siz ne zaman emekli olacağınızı biliyorsunuz fakat emekli olacağınız tarihi değiştirdik, artık siz bizim istediğimiz tarihte emekli olacaksınız' denildi. Tabiri yerindeyse maç oynanırken kural değiştirildi. Dere geçerken at değiştirildi. Tabi bu değişiklikte yasal olarak kanunla yapıldı.

EMEKLİ AYLIKLARI DÜŞÜRÜLDÜ: 18 yaşından sonra kadınlar 20 yıllık sigortalılık süresini doldurduğun da, erkekler 25 yıllık sigortalılık süresini doldurduğunda 5000 prim günü varsa emekli olabiliyorlardı. Kademeli olarak emeklilik kadınlarda 58, erkeklerde 60 yaşına kadar çıkartıldı. Prim gün sayısı da 5975 güne kadar çıkartıldı. Emeklilik yaşı kadınlarda 58, erkeklerde 60 yaşına çıkartıldı, sadece yaşı yükseltmekle de yetinilmedi bir de emekli maaşlarında Aylık Bağlama Oranları (ABO) değiştirildi. ABO ortalama yüze 60'lardan yüzde 40'lara kadar düşürüldü. Yani 08.09.1999 tarihinde 4447 sayılı yasayla emeklilikte kademeli olarak yaşı yükselten dönemin koalisyon hükümeti olan ANAP, DSP ve MHP bir de emekli olacakların ileride alacakları emekli maaşını da düşürelim dediler.

MEZARDA EMEKLİLİK: Dönemin Fazilet Partisi 'mezarda emeklilik' deyimini ortaya atıp Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu. 2002 tarihinde Anayasa Mahkemesi 4447 sayılı yasayı onayladı ve kademeli emeklilik yani mezarda emeklilik sistemi başladı. 01.01.2012 tarihinde Ülkemizde Genel Sağlık Sigortası devreye girdi. Emeklilikte sigortalılık süresini ve prim gününü dolduranlar yaşı beklerken birde paralı sağlık sisteminden etkilendiler. Çalışmak için iş arayanlara 'Sen yaşlısın seni çalıştıramayız' diyen iş piyasası 'Yaşlıysam emekli olayım' diyen sigortalılara 'Sen geçsin hemen emekli olamazsın' diyen devlet mantığı arasında git gel yaşamak zorunda kalan Emeklilikte Yaşa Takılanlar bir de sağlık hizmetlerinden yararlanmak için zorunlu Genel Sağlık Sigortasına prim ödemek zorunda kaldılar. Emeklilikte yaşa takılanlara Sosyal Güvenliğin başında olan Sosyal Güvenlik Bakanı dahi 'Haklısınız, çünkü dere geçerken at değiştirilmez' demiştir. Ayrıca 'Oyun oynanırken kural değiştirilmiştir' demişti. Fakat her yönden ekonomik olarak geliştiğimizi söyleyenler bu konu gündeme geldiğinde ekonominin emeklilikte yaşa takılanların emekli olmasını kaldıramayacak durumda olduğunu söylemişlerdir.

KİMSE GEREKENİ YAPMIYOR: Son olarak Cumhurbaşkanı, emeklilikte yaşa takılanlara "Bunlar yeni türedi" dedi. Ancak haklı bir mücadelenin içinde olan emeklilikte yaşa takılanlar türemedi, 19 yıl önce bir yasal düzenleme sonucu mağduriyet yaşanan kesim olarak haklarını yüksek sesle dile getiren bu ülkenin çalışanı ve emekçilerdir. Kısacası EYT'lilerin haklı olduğunu herkes kabul ediyor. Bu durumda olanların mağdur olduklarını ifade ediyorlar buna karşı hiç kimse yapması gerekeni yapmıyor. Emeklilikte yaşa takılanlar haklı olarak kendilerine yapılan haksızlığın ortadan kaldırılmasını ve hakkı olan emekliliğin kendilerine verilmesini istiyorlar.