Halk Bankası batık krediyi devlete devretti!

Halkbank'ın bugün yaptığı operasyonla batık kredi devrinde bulundu.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Türkiye ekonomisindeki kriz pek çok sektörde konkordato ve iflasları beraberinde getiriyor. Özellikle esnafın almış olduğu kredileri ödemekte zorlandığı haberleri her geçen gün artıyor. Söz konusu borçları çevirememenin önemli yansımalarından birisi bankaların kredilerini tahsil etmekte yaşadıkları sıkıntılarda görülüyor. Özel bankaların daha önce kullandığı batık kredileri devretme seçeneğinden bu sefer bir kamu bankası olan Halk Bankası yararlandı.

KAMU BANKASI İLK KEZ YAPIYOR

Bir kamu bankasının kredi devri Halk Bankası’nın 27 Eylül’de yapılan ihalesi neticesinde gerçekleşti. Halk Bank, 76 milyon 685 bin TL’lik alacağını tamamı Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na (TMSF) ait, Birleşim Varlık Yönetim A.Ş.'ye 5 Ekim (bugün) 4 milyon 500 bin TL karşılığında devretti. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben’in 20 Eylül’de "batık kredi devri gibi bir durum söz konusu değil" demesinden bir hafta sonra Halk Bankası'nın bu satışı dikkat çekti.

BATIK KREDİ NEDİR, DEVİR NASIL YAPILIYOR?

Batık kredi, bankaların ortalama 2-3 yıl hukuki takipten sonra tahsil edemedikleri alacakları için kullanılan bir terim. İşte bu alacaklarına karşılık bankalar 1 Kasım 2006’da Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) yayınladığı bir yönetmelikle 2002’de kurulan Varlık Yönetim Şirketleri’ne ihale ile devrediyor. Bankalar batık kredilerini yüzde yüzü devlete ait Varlık Yönetim Şirketleri'ne yüzde 30, hatta yüzde 20’lere, 10’lara varan oranlarla satmaya başladılar. Yani, şirket, herhangi bir borcu tahsil ettiğinde, yüzde 30’unu bankaya veriyor, kalan yüzde 70’i kendisi alıyor.