Rumların gözdesi Türk malları!

Diplomasi ve enerji alanlarında hakim olan olumsuz atmosfere rağmen, Kıbrıs Rum tarafında Türk malları rağbet görüyor. Türk lirasındaki değer kaybı adada Türk malları satışlarını artırdı.

Google Haberlere Abone ol

LEFKOŞA - Kıbrıs sorununun ve federal çözüm perspektifinin geleceği önümüzdeki günlerde BM’de gerçekleştirilecek toplantılarda masaya yatırılacak. Son gelişmeler ışığında taraflar müzakere sürecinin tekrar başlamasına yönelik olarak umutlu gözükmezken, dün Ankara’da gerçekleştirilen Milli Güvenlik Kurulu toplantısında Türkiye bölgede kendi çıkarlarının ve KKTC’nin haklarının korunmasına yönelik olarak her türlü adımın atılacağı uyarısında bulundu. Bu uyarı Doğu Akdeniz’de enerji alanında, Kıbrıs Rum tarafının Mısır ile tarihi bir anlaşma imzaladığı ve gerginliğin yükselişe geçtiği bir döneme denk geldi.

Diplomasi ve enerji alanlarında hakim olan olumsuz atmosfere rağmen, ticaret ve ekonomi alanlarında Kıbrıs Rum tarafı ile Kıbrıs Türk toplumu ve Türkiye arasında hareketlilik yaşanmakta. Türk lirasında yaşanan değer kaybıyla birlikte ürün fiyatlarında yaşanan hareketlilik nedeniyle binlerce Kıbrıslı Rum her gün Kıbrıs’taki sınır kapılarında kilometrelerce uzunluğa sahip kuyruklar oluşturup adanın kuzeyine geçerek ihtiyaçlarının çoğunu artık Kıbrıs Türk piyasasından temin etmeye başlamıştı. Aynı süreçte Kıbrıs Rum piyasasında Türk ürünleri özelinde hareketlilik yaşanıyor.

1974’teki savaştan sonra Türkiye ile Kıbrıs Cumhuriyeti arasında direkt diplomatik ve askeri ilişkiler bulunmuyor. Son 44 yıl boyunca Türkiye’den direkt olarak Kıbrıs’ın güneyine insan ve ürün ulaşımı söz konusu değil. Buna rağmen son yıllarda, Yunanistan’daki Pire Limanı üzerinden Türk ürünleri Rum piyasasına ulaşıyor ve büyük rağbet görüyor.

RUMLAR TÜRK MALLARINA GÜVENİYOR

Kıbrıs’ın güneyinde beyaz eşya satan büyük bir firmanın tecrübeli çalışanı olan Sotiroula, “Türk ürünleri hem güvenilir hem de fiyat bakımından oldukça uygun” diyerek, son dönemde binlerce Rum vatandaşın birçok siyasi soruna rağmen Türk ürünlerini tercih etmeye başladığını sözlerine ekliyor.

Beyaz eşya alanında Türk ürünlerinin artık binlerce Kıbrıslı Rum'un evinde boy göstermeye başladığını ifade eden Sotiroula, şu bilgileri paylaşıyor: “Eskiden, özellikle 74’teki Türk işgalinden sonra Türk ürünlerine boykot uygulaması söz konusuydu. Zaten Türk ürünlerinin Kıbrıs’a ulaşımı da pek mümkün değildi. Ancak 2000’li yıllarda bu sorun Pire Limanı üzerinden aşılmaya başlandı. Devreye Yunanistanlı iş adamları ve ithalatçılar girdi. Ayrıca büyük konfeksiyon markaları ile beyaz eşya firmaları üçüncü ülkeler üzerinden Kıbrıs Cumhuriyeti’ne Türkiye’den mal taşımaya başladı”.

FİYAT VE KALİTE FARKI

Sotiroula’ya göre yeni süreçte Kıbrıslı Rumları Türk mallarına iten iki etken söz konusu. Bunların başında Türk ürünlerindeki kalitenin artışı geliyor. Türk mallarını Kıbrıs’ın güneyinde lanse eden bir diğer etmense fiyat farkı: “3A kategorisinde şu an elimizde iki markanın buzdolabı bulunmakta. Avrupa menşeli buzdolabının fiyatı şu an 700 Euro'yu buluyor. Oysa aynı özelliklere sahip Türk markasının buzdolabı 459 Euro. Hal böyle olunca Rum tüketici fiyat farkını göz önünde bulundurmak durumunda.”

Sotiroula gibi birçok Rum mağaza sahibi Kıbrıs sorununun çözümü durumunda Kıbrıs’ın güneyinde Türk mallarına rağbetin daha da artacağı vurgusunda bulunuyor. Bu yorumlarda “çözüm durumunda Türkiye ticaret anlamında Kıbrıs’ın tamamını fethedebilir” vurgusu dikkat çekiyor.