Ekonomist Napier: Türkiye’nin iflası başladı

Makro ekonomist ve finans tarihçisi Russell Napier, İsviçre’nin saygın gazetelerinden Neue Zürcher Zeitung'a verdiği mülakatta, en geç seçim sonrası TL'deki değer kayıplarının daha büyük boyutlara ulaşacağını belirterek, şu iddialarda bulundu: Türkiye 400 milyar doları bulan borcunu ödeyemeyecek duruma geldi. Bunun yaratacağı kriz en çok Fransız ve İtalyan bankalarını vuracak. Global kriz Türkiye'nin iflasıyla tetiklenecek.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ekonomist Russell Napier, küresel piyasalarda 1980'li yılların ekonomik tablosunun yeniden yaşanacağı öngörüsünde bulundu. Türkiye'yi de büyük bir krizin beklediğini iddia eden Napier “Türkiye’nin iflası başladı” dedi.

En geç seçimlerden sonra, Türk Lirasındaki değer kayıplarının çok daha büyük boyutlara ulaşacağını öne süren Napier, Türkiye'nin 400 milyar doları bulan borcunu ödeyemeyecek duruma geldiğini söyledi. Bunun yaratacağı krizin en çok Fransız ve İtalyan bankalarını vuracağını öngören iktisatçı, AB’nin bu bankaları kurtaracağını da ifade etti.

'FİRMALAR BORCUNU ÖDEYEMİYOR'

Özellikle döviz üzerinden borcu olan firmaların borçlarını ödemekte zorlandığını söyleyen ekonomist, Türkiye'den OTAŞ (Türk Telekom) ve Doğuş holding örneklerini vererek, bu şirketlerin şimdiden borç yapılandırmasına gittiğinin de altını çizdi.

Global krizin Türkiye’nin iflasıyla tetikleneceğini söyleyen Napier, daha önce de Türk hükümetinin dövize çıkış kontrolü getirmesinin de kaçınılmaz olduğunu iddia etmişti. 1567 sayılı Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında Kanun'da geçtiğimiz hafta değişikliğe gidilmiş, yasaya aşağıdaki kısım eklenmişti:

"Kıymetli madenler ve kıymetli taşlarla bunlardan mamul veya bunları muhtevi her nevi eşya ve kıymetlerin kambiyo, nukut, esham, tahvilat ve ticari senetlerle tediyeyi temine yarayan her türlü vasıta ve vesikaların alım satımı ile memleketten ihracı veya memlekete ithalinin tanzim ve tahdidine ve Türk parasının kıymetinin korunması zımnında kararlar almaya Bakanlar Kurulu yetkilidir."

(Çeviri: Cumhuriyet)

Dolar ve euro haftaya tarihi rekorla başladıDolar ve euro haftaya tarihi rekorla başladı