Moody's: Türkiye bankacılık sistemi için görünüm negatif

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, zorlu faaliyet ortamı, bazı büyük kredi kullanıcıları arasındaki finansal zorluklar ve zayıflayan inşaat sektörü kaynaklı olarak Türkiye bankalarının varlık kalitelerinin büyük olasılıkla kötüleşeceği analizinde bulundu. Moody's, büyümenin ise 2018 yılında yüzde 4'e, 2019'da yüzde 3,5'e yavaşlayacağını tahmin etti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Moody's, fonlama ve varlık kalitesiyle ilişkili aşağı yönlü risklerden kaynaklı olarak Türkiye'nin bankacılık sistemi için görünümün negatif olduğunu bildirdi.

Bankalar için faaliyet ortamının, yavaşlayan ekonomik büyümeyi etkisiz para politikasını ve yüksek işsizliği içeren faktörlerin bir araya gelmelerinden kaynaklı olarak zorlu olmaya devam edeceğini vurgulayan Moody's, "Bu faktörler kredi talebini bastıracak ve kredi borçlularının borçlarını geri ödeme kapasiteleri üzerinde baskı yaratacak" analizinde bulundu.

Moody's, Türkiye ekonomisinde 2017 yılında yüzde 7 olan büyümenin 2018 yılında yüzde 4'e ve 2019'da yüzde 3,5'e yavaşlayacağını tahmin etti.

SORUNLU KREDİLER ARTIYOR

Raporda, genel resmin Türkiye'ye yönelik bir dış şok riskinin hala oldukça düşük olmakla birlikte yükseldiğine işaret ettiğini savunan Moody's, "Bu, Türk bankacılık sistemini bir yatırımcı güveni kaybına daha duyarlı yapıyor" ifadelerini kullandı.

Moody's, zorlu faaliyet ortamı, bazı büyük kredi kullanıcıları arasındaki finansal zorluklar ve zayıflayan inşaat sektörü kaynaklı olarak bankaların varlık kalitelerinin büyük olasılıkla kötüleşeceğini ifade eden Moody's, "2017'de yüzde 3 olan sorunlu kredilerin 2018'de yüzde 4 civarına yükselmesi büyük olasılık" dedi.

Dolar ve euro rekor kırdı, borsa düştüDolar ve euro rekor kırdı, borsa düştü

Bununla birlikte Moody's, Türk Lirası değer kaybetmeye ve kredi büyümesi uluslararası sermaye yaratımının üzerinde olmaya devam etse bile bankaların sermaye seviyelerinin yeterli olmaya devam edeceğini de vurguladı.

(HABER MERKEZİ)