Köylülerden elektrik faturalarına isyan: Savaşın faturası bize mi kesiliyor?

Doğansu köyünde abonelere gönderilen bir aylık elektrik faturaları 1000 TL'yi buluyor. Köyün muhtarı Köroğlu Öğürce, faturaların normal olmadığını söylerken 721 TL. elektrik faturası gelen Mensur Çil, "Savaşın faturası bize mi kesiliyor?" diyerek tepki gösterdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ağrı'nın Patnos ilçesine bağlı Doğansu köyünde yaşayanların başı elektrik faturalarıyla belada... Köyde yaşayanlara 1 aylık elektrik tüketim bedeli olarak 1000 TL'ye yaklaşan fatüralar gönderildi. Herhangi bir fabrika ve sanayi tesisinin bulunmadığı yaklaşık 800 hanelik köyün elektrik sayaçları direklere monte edildiği için köylüler ne kadar elektrik kullandıklarını öğrenemiyor. Köyün muhtarı Köroğlu Öğürce, köyde yaşayanların faturalara tepkili olduğunu söylerken Öğürce, "Geçtiğimiz ay bin 128 TL. fatura ödedim" diyor.  Ailesinin yaşadığı eve 721 TL. elektrik faturası kesilen Mensur Çil ise, "Komünist devletlere laf ediyorlar, eleştiriyorlar ama kendi devletimizi eleştiremiyoruz. Böyle özelleştirme mi olur" diyor.

'SAVAŞIN FATURASI BİZE Mİ KESİLİYOR?'

Türkiye'deki tüm elektrik dağıtım işi özel sektöre devredilirken Ağrı'da ihaleyi kazanan firma Aras Elektrik Dağıtım A.Ş. oldu. İlk dönem normal fiyatlarda elektrik faturalarıyla karşılaştıklarını söyleyen köylüler özellikle son birkaç aydır faturaların yüksek geldiğini söylüyor. Ailesinin yaşadığı iki katlı bir eve sadece bir ay içerisinde 721 TL. fatura kesildiğini belirten Mensur Çil, "Askerde olan kardeşimin evine 721 TL elektrik faturası çıkartıldı. Devlet hem kardeşimi askere gönderiyor hem de eşine, annesine ve çocuklarına bir aylık 721 TL. elektrik faturası çıkartıyor. Devlet savaşın faturasını bize mi kesiyor?" diyerek yüksek faturalara tepki gösteriyor.

.

'ELEKTRİKLERİNİ KESERİZ DİYEREK TEHDİT EDİYORLAR'

Köyde yaşayanların neredeyse hepsine bu şekilde faturalar kesildiğini belirten Çil, "Elektrik dağıtımı özelleştirildiği için devlet bizi korumayacak mı?" diye soruyor: "Köyde bin 500 TL'lik elektrik faturaları var. Köyde yaşayanların neredeyse hepsine bu şekilde faturalar kesilmiş. Bu nasıl bir düzenleme? Kafalarına göre fatura çıkartmışlar. Elektrik saatleri direklere çekildiği için kontrol etme olanağımız da yok. Türkiye'de elektrik dağıtımı özelleştikten sonra bunu kimse denetlemek istemedi. Köylü, 'faturaları ödemeyeceğiz' dedikleri zaman da 'elektriğinizi keseriz' diye tehdit etmeye başlıyorlar. Asgari yaşam koşullarını ortadan kaldırıyorlar. Bu faturalar nasıl bu kadar şişiriliyor anlamıyorum. Bizim sosyal devlet anlayışımız giderek yok ediliyor. Komünist devletlere laf ediyorlar, eleştiriyorlar ama kendi devletimizi eleştiremiyoruz. Komünist devletler halka asgari yaşam şartlarının üstünde bir hayat sunuyor. Ama biz burada ancak kullanmadığımız elektrik ve suyun parasını ödemekle uğraşalım. Ailelerimiz köylerde kazandıkları üç beş kuruş parayı da elektriğe ödemek zorunda bırakılıyor."

Çil ayrıca faturalarını ödeyemediklerini birçok evin her an elektriğinin kesilebileceğini belirtiyor. Komşusuna SMS'le gönderilen bir faturadan bahseden Çil, şöyle devam etti:  "Komşumuza birkaç gün önce 'abonenizin 1 Adet ve 536,40 TL olan faturanız gecikmiştir. Tesisatınız kesme sürecine girmiştir, ödeme yapınız!' diye SMS gönderildi. Bu fatura köyde kesilen en ucuz faturadır. 3 kişilik bir ailenin bir ay içerisinde 536 TL. elektrik kullanması mümkün müdür?"

KÖYÜN MUHTARI: MİLLETİ ADETA SOYUYORLAR

Köyün muhtarı Köroğlu Öğürce de geçtiğimiz ay bin 128 TL. elektrik faturası ödemiş. Köyde yaşayanların yüksek faturalara tepkili olduğunu söyleyen Öğürce ise şunları söyledi: "Doğansu köyünde elektrik çok fazla kullanılmadığı halde çok yüksek faturalar kesiliyor. Köyde evi olup İstanbul'da yaşayan birçok kişi buradaki faturaları görünce şaşkınlık yaşıyor. Burada en az 500 TL. faturalar kesiliyor. Elektrik şirketine neden bu kadar yüksek faturaların kesildiğini söylediğimiz zaman 'o kadar kullanıyorsunuz' diyorlar. 7 kişilik bir ailem var. Tek katlı bir evde yaşıyoruz. Sadece bu ay kesilen fatura bin 128 TL fatura ödedim. Elektrik faturalarıyla milleti adeta soyuyorlar. Özellikle son iki aydır faturalar böyle yüksek gelmeye başladı. Bu yüzden millet çok tepkili."

YANIT YOK

Konuyla ilgili aradığımız Aras Edaş Patnos İşletme Şefliği'nden yanıt alamadık.