Durmuş Yılmaz: Bu uygulamalar 1994'te kriz çıkardı!

Hükümetin enflasyonla mücadele için faiz indirimi politikasıyla ilgili Eski MB Başkanı Yılmaz Twitter'dan değerlendirmede bulundu. Yılmaz benzer adımların 1994 krizine neden olduğunu belirtti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Eski Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz faiz ve enflasyonun çift hanelerden tek hanelere indirilmesi için öngörülen adımlarla ilgili Twitter'dan uyarıda bulundu. Dünya gazetesindeki Hüseyin Gökçe imzalı "Enflasyon ve faize tek hane operasyonu!" haberine atıfta bulunan Yılmaz, tweet'inde benzer uygulamaların 1994 krizine neden olduğunun altını çizdi.

Yılmaz Twitter'da konuyla ilgili şu paylaşımda bulundu: "Tam da daha önce denenmiş ve ülkeyi krize sokmuş 'sürrealist' faiz indirim politikasının yıldönümünde böyle bir haber okumak. O dönemin kamu görevlilerinin zamanın politikacılarına uygulamaya konulan politikanın sonuçlarını anlatmamaları/anlatamamaları 1994 krizine neden olmuştu."

FAİZ ÜZERİNDEKİ BASKI AZALACAK, ZAMLAR HEDEF ENFLASYONA GÖRE DÜZENLENECEK

23 Mart'ta TBMM'de kabul edilen reform paketinde "yerel yönetimler dahil, İşsizlik Sigortası Fonu hariç kamu idarelerinin mali kaynaklarının Merkez Bankası ve kamu bankalarında toplanması ve harcamaların da yine bu hesaptan yapılması" ve "bu sayede Hazine'nin nakit ihtiyacının azaltılarak faiz üzerindeki baskısının önlenmesi" öngörülüyor.

Geçen hafta üç defa toplanan Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda ekonomiyi canlandıracak ve 2017’de yaşanan büyümeyi sürdürülebilir hale getirecek önlemler arasında zamların hedef enflasyona göre düzenlenmesi de alınacak önlemler arasında yer alıyor. Ekonomi yönetimine göre bu düzenleme ile fiyatlama davranışları üzerinden alınacak önlemlerle "MB’nin faiz silahına dokunmadan enflasyonla yapılacak savaşta cephe genişlemiş olacak."