Hükümet şeker fabrikalarının satışı için düğmeye bastı: İhale şartnamesi değiştiriliyor

Hükümet, kamuya ait şeker fabrikalarının satışı için harekete geçti. Bu hafta çıkarılacak ilanlarla 14 şeker fabrikası için satış süreci başlayacak. Satışlara yapılacak itirazları önlemek için ihale şartnamesi değiştiriliyor

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Hükümet, şeker fabrikalarını satışı için süreci başlatıyor. Bu hafta içinde çıkarılacak ilanlarla, Afyon, Ağrı, Bor, Burdur, Çorum, Elbistan, Erzincan, Erzurum, Ilgın, Kastamonu, Kırşehir, Muş, Turhal ve Yozgat şeker ffabrikaları için ihale süreci başlayacak.

HEDEF İKİ AYDA TAMAMLAMAK

Hürriyet'ten Hacer Boyacıoğlu'nun haberine göre 'varlık satışı' şeklinde yapılacak ihalelerin, iki ay gibi bir sürede tamamlanması hedefleniyor.

Özelleştirme sürecinde yaşanacak tartışma ve itirazları itirazları önlemek için ihale şartnamelerine bazı maddelerin konulması planlanıyor. Bu kapsamda fabrikaların özelleştirildikten sonra, bulundukları ilde üretime devam etmesine yönelik olarak, şartnamede hüküme yer verileceği kaydediliyor. Yine şartnamede yapılacak değişiklikle fabrikalara satış yapan çiftçilerin özelleştirmeden sonra, satış yapmaya devam edebilmesinin hükme bağlanacağı kaydediliyor. Şartnamelerde çalışanlara ilişkinse fabrikada devam veya 4B kadrosuna geçiş düzenlemesi yer alacağı da gelen bilgiler arasında.

ARSALAR DAHİL EDİLMEYECEK

Bir diğer düzenleme de, şeker fabrikalarının arazileriyle ilgili olacak. İhale sürecine, şeker fabrikalarının 'ihtiyaç fazlası' olarak tanımlanan arsaları dahil edilmeyecek. Böylece bu arsaların ayrıca satışının önü açılabilecek.

SON YEDİ YILDA 2 KEZ İPTAL EDİLDİ

Şeker fabrikalarının özelleştirmesi, son 7 yılda iki kez iptal edildi. İlk iptal Danıştay’dan geldi. Danıştay 13. Dairesi’nin 11 Ocak 2011’deki kararıyla, özelleştirme süreci durdu. Ancak karardan sonra, şeker fabrikalarıyla ilgili süreç bir kez daha başladı. 4 Eylül 2011’de çıkılan ilanlarla, ihalelerin 29 Kasım 2011’de nihai pazarlık görüşmeleri tamamlandı ve Malatya, Erzincan, Elazığ, Elbistan, Kastamonu, Kırşehir, Turhal, Yozgat, Çorum ve Çarşamba fabrikalarının satışı Özelleştirme Yüksek Kurulu’na (ÖYK) sunuldu. ÖYK ise, 2012’de aldığı sürpriz bir kararla, 10 şeker fabrikasının özelleştirme ihalesini iptal etti.

ÖZELLEŞTİRME KAPSAMINDA 25 ŞEKER FABRİKASI VAR

Halen özelleştirme kapsamında 25 şeker fabrikası, 5 makine fabrikası, 1 elektromekanik aygıtlar fabrikası, 1 tohum fabrikası ve 1 şeker enstitüsü bulunuyor.

Satış kapsamında yer alan şeker fabrikaları  Kars, Erciş, Ağrı, Muş, Erzurum, Elazığ, Malatya, Erzincan, Elbistan, Kastamonu, Kırşehir, Turhal, Yozgat, Çorum, Çarşamba, Bor, Ereğli, Iılgın, Uşak, Alpullu, Burdur, Afyon, Susurluk, Eskişehir ve Ankara olarak sıralanıyor.

ÖYK’nın (Özelleştirme Yüksek Kurulu)  21.11.2016 kararına göre de, Türkşeker’in özelleştirmesinin 2018 sonuna kadar tamamlanması gerekiyor.

Haberin tamamı