Metal işkolunda anlaşma sağlandı

Türk Metal Sendikası, toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlandığını duyurdu. Sendika, iki yıllık sözleşmede zamların ortalama getirisinin yüzde 24 olduğunu bildirdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Kavlak, bu sabah itibarıyla MESS ile toplu iş sözleşmelerini bağıtladıklarını açıkladı.

Kavlak, MESS ile iki yıllığına bağıtladıkları toplu iş sözleşmesinde zamların ortalama getirisinin yüzde 24,63 olduğunu duyurdu.

Evrensel'in haberine göre, Kavlak'ın toplu sözleşmenin getirdiği haklara ilişkin açıklaması şöyle:

-Çekme gereğince 31 Ağustos 2017’deki saatlik ücretleri 1 Eylül 2017’den itibaren geçerli olmak üzere 9 liraya çekilecek.

– Herkese seyyanen 1 lira 60 kuruş verilecek

– Kıdem zammı her yıl için 30 lira olacak. 15 yılda kıdem zammı sınırlı tutulacak ama 15 yıl ve üzerindeki kıdemli işçiler kıdem zammı olarak aylık 450 lira alacak

– Ayrıca kıdem yılını 1 ocak 2017’den önce iş başı yapan herkes alacak

– Sosyal hakları haricinde 1 yılını dolduran işçi en az 510 liradan başlayan ve 930 liraya kadar giden kazanım elde edecek. Bu zamların ortalama getirisi 24.63 oldu. Bunun açılımı da şöyle: Çekmeden 1.18, seyyanen zamdan yüzde 15.83, kıdem zammından ise yüzde 7.62

– Sosyal haklarla alınan zam oranı ise yüzde 23 oldu. Bunun getirisi aylık 50 lira 91 kuruş. Bunun da totalde aylık getiri yüzde 1.68

– Zam oranları ile sosyal yardımların kümülatif toplamı yüzde 26.31

– Zamlar işe giriş yılına göre değişiklik göstermekte.

EK HAKLAR

– Tamamlayıcı sağlık sigortası – Maddi getirisi yıllık 480 lira

– Kayınvalide ve kayınbaba vefatında 3 günlük izin

– Postabaşı tazminatı – Saat başı yüzde 8

GREV VE LOKAVT YASAKLANMIŞTI

Metal sektöründe üç işçi sendikasının toplam 179 firmada aldığı ve 130 bin işçiyi ilgilendiren grev kararı ile işveren sendikasının lokavt kararı Bakanlar Kurulu tarafından 60 gün süreyle ertelenmişti.

ZAM TEKLİFİ YÜKSELTİLMİŞTİ

Bunun üzerine Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) geçtiğimiz hafta işçi sendikalarını tekrar görüşmeye çağırarak zam teklifini yükseltmişti. Eylül 2017’den itibaren geçerli olacak toplu sözleşme için geçmiş altı aylık dönem enflasyonu olan yüzde 3,2’nin üzerine 10 puan ekleyen MESS, yüzde 13,2’lik yeni ücret artışı teklifini işçi sendikalarına iletmişti.

4'LÜ PAKET ÇEKİLDİ

Gelinen noktada ise anlaşma yüzde 24.63'lük oran üzerinden sağlandı.

Toplu sözleşme gereği, 4'lü paket de geri çekildi. 4'lü paket esnek çalışma hükümlerini düzenliyordu.

(HABER MERKEZİ)