DİSK Genel- İş Diyarbakır Şubesi: 400 bin işçi kadrosuz bırakılıyor

Diyarbakır'da DİSK'e bağlı sendikalar bir araya gelerek, yeni çıkarılan taşeron yasasını eleştirdi. Genel-İş Şube Başkanı Selvi Ok "400 bin işçi kadrosuz bırakılıyor" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - DİSK Genel-İş 1 ve 2 nolu şubeleriyle Güvenlik-Sen ve Enerji- Sen sendikaları taşeron yasasına ilişkin Diyarbakır’da açıklama yaptı. Açıklamada yüz binlerce taşeron işçiyi ilgilendiren konunun muhatabı olan sendikalar ile müzakere edilmeden yapılması eleştirildi.

Açıklamayı yapan Genel-İş sendikası 2 nolu Şube Başkanı Selvi Ok, hükümetin ilan ettiği rakamlara göre 400 bin işçinin kadrosuz ve güvencesiz bırakıldığını kaydetti. Ok, taşeron yasasının ayrıntılarının bilinmediğini, yapılan açıklamalardan bazı sonuçlar çıkardıklarını dile getirdi.

'İŞÇİLERİN BEKLENTİSİ BOŞA ÇIKTI'

Ok, “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’nın açıklamalarına göre kamuda çalışmak isteyen işçi başvuru yapacak; başvurular değerlendirilecek ve ‘basit’ bir sınav yapılacaktır. Belediye hizmetlerinde çalışan taşeron şirket işçilerine kadro değil belediye işverenlerinin insafına göre belediye şirketlerinde istihdam kapısı aralanmaktadır. Ocak 2002’de çıkarılan Kamu İhale Kanunu öncesinde belediyeler belediye şirketlerinde ihtiyaç duydukları personeli istihdam edebiliyorlardı. AKP Hükümeti 2004’ten başlayarak yeni baştan düzenlediği yerel yönetim mevzuatıyla şirket kurmayı imkansızlaştırdı; kamu ihale mevzuatı silahıyla belediye istihdamının taşeron şirket istihdamına dönüşmesinde belirleyici oldu. Şimdi yapılan iş geriye dönüş anlamına gelmekte; işçilerin güvenceli kamu istihdamı beklentisi bir kez daha boşa çıkarılmaktadır” şeklinde konuştu. (DUVAR)