Borsadaki karanlık 28 dakika araştırılıyor

ABD'nin Türk bankalarına milyarlarca dolarlık ceza kestiği iddiası öncesinde cuma günü borsada olağanüstü hareketlilik yaşandığı ortaya çıktı. Saat 16.32'de yüzde 2.5 primle 12.32 TL'den işlem gören Halkbank hisseleri, bir anda 48 basamak gerileyerek 17.00 itibariyle 11.84 TL'ye indi. Halkbank'ta ilk seansta 13.8 milyon adet olan işlem adedi, ikinci seansta 24.1 milyona fırladı. SPK inceleme başlatırken, söz konusu iddiaların gündeme geleceğini öğrenen bazı kesimlerin, içeriden öğrenenlerin ticareti olarak tanımlanan 'insider trading' suçunu işlediği öne sürülüyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'nin başta Halkbank olmak üzere bazı Türk bankalarına milyarlarca dolarlık ceza kestiği iddiası üzerine cuma günü borsada olağanüstü bir hareketlilik yaşandığı tespit edildi. Ceza iddiasını BDDK yalanlarken, SPK da cuma günü borsa kapanmadan yapılan 28 dakikadaki işlemleri incelemeye aldı.

Sabah gazetesinden Oktay Özdabakoğlu'nun haberine göre, cumartesi günü ortaya atılan iddialar öncesinde, banka hisselerinde haftanın son işlem gününde saat 16.32 ile 17.00 arasında yapılan satışlar, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ile Borsa İstanbul yönetimi tarafından mercek altına alındı.

Cuma günü saat 16.32'de, piyasanın genelinde hakim olan yatay harekete rağmen, Halkbank hisseleri en düşük seviyesi olan 11.84 TL'ye göre yüzde 2.5 primle 12.32 TL'den işlem görüyordu. Bir anda başlayan satışlarla Halkbank hisseleri saat 17.00 itibarıyla, 48 basamak gerileyerek 11.84 TL'ye indi. Halkbank'ta ilk seansta 13.8 milyon adet olan işlem adedi, ikinci seansta 24.1 milyona fırladı. Bankacılık endeksi de 172 bin 791 puandan, 170 bin 966 puana kadar geriledi.

ÖNCEDEN ÖĞRENDİLER Mİ?

Başta Halkbank olmak üzere, banka hisselerinde bir anda yaşanan düşüşe piyasa o gün anlam veremezken, cumartesi günü sektörle ilgili olarak ortaya atılan iddialar, kafalarda birçok soru işaretine neden oldu. Söz konusu iddiaların gündeme geleceğini öğrenen bazı kesimlerin, içeriden öğrenenlerin ticareti olarak tanımlanan 'insider trading' suçunu işlediğini ileri süren analistler, bu operasyonun SPK tarafından aydınlatılması gerektiğine dikkat çekti.

Sermaye Piyasası Kurulu, cuma günü yaptığı açıklamada bu tür haberleri yapanlar ve yayanlar hakkında 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu kapsamında gerekli işlemlerin yapılacağına dikkat çekmişti. Sermaye Piyasası Kanunu'nun, bilgi suiistimalini düzenleyen 106'ncı ve piyasa dolandırıcılığını düzenleyen 107'nci maddesi bu işlemler için 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası öngörüyor.

28 DAKİKADA 3.7 MİLYAR LİRALIK KAYIP

Öte yandan cuma günü ikinci seansta yapılan satışlar bankacılık endeksini de yüzde 2 düşürdü. Bankaların piyasa değeri 28 dakikada 3.7 milyar TL azaldı. Dün de borsa yüzde 1 düşerken, bankacılık endeksi yüzde 3.1 değer kaybetti.

Etiketler ceza Borsa halkbank