TTK'de özelleştirmenin kapısı aralanıyor

CHP Milletvekili Rıza Yalçınkaya, Türkiye Taşkömürü Kurumu’nu (TTK) torba yasayla özelleştirmek için ilk adımın atıldığını söyledi. Yalçınkaya "TTK'yi 'zarar ediyor' gerekçesiyle gözden çıkaranlar bugün özelleştirilmesi ve nihayetinde kapanması için son hamleyi yapmaya hazırlanıyor” dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülmeye başlanan 'Torba Tasarı'da, Türkiye Taşkömürü Kurumu'yla ilgili yeni bir düzenleme de yer alıyor. Tasarıdaki maddeye göre, 'Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) ile Türkiye Kömür İşletmeleri, uhdelerinde bulunan maden ruhsat sahalarını işletmeye, işlettirmeye, bunları bölerek yeni ruhsat talep etmeye ve bu ruhsatları ihale etmeye yetkili' olacak.

CHP Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya, bu düzenlemenin, Türkiye’nin yegane taşkömürü üretimi yapan ve Cumhuriyetin kuruluşundan bugüne kadar geçen sürede ülke ekonomisi ve sanayisini sırtlayan Türkiye Taşkömürü Kurumu’na yönelik özelleştirme projesi olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Dün, ülkemizin kalkınmasında ve sanayisinin gelişmesinde lokomotif görevi yapan ülkemizin gözbebeği olan Türkiye Taşkömürü Kurumu’nu 'zarar ediyor' gerekçesiyle gözden çıkaranlar; bugün özelleştirilmesi ve nihayetinde kapanması için son hamleyi yapmaya hazırlanmaktadır. Türkiye Taşkömürü Kurumu; ülkemizdeki taşkömürü üretiminin esas ihtisas sahibi, ustası ve en köklü kurumudur. Maden sektörünün en önemli değeridir. Kurumun 170 yıllık bir kömür üretim kültürü ve tecrübesi bulunmaktadır. Yapılmak istenen düzenleme ile böylesine önemli özellikleri taşıyan kuruma ait olan üretim sahaları, parsel parsel ihale edilerek elden çıkarılmasının yolu açılmış olacak ve kuruma 'öldürücü son darbe' vurulmuş olacaktır. Yerin yüzlerce metre altında canları pahasına gece gündüz demeden çalışarak dünyanın en zor mesleğini yerine getiren madencilerin de ekmek kapısına böylece kilit vurulacaktır. Yani, kanuni düzenleme ile iş ehlinden alınıp, rant ve çıkar çevrelerine teslim edilecek; böylelikle kaybeden bölgemiz, ülkemiz ve devletimiz olacaktır.”

İHALE ETME YETKİSİ İLE ÖZELLEŞTİRME

Yalçınkaya, TTK’nın, bölge ve ülke için stratejik öneme sahip, uzmanlık alanı, deneyimi ve yetişmiş insan kaynağı ile madencilik sektörünün öncüsü olan bir kurum olduğunu belirterek, “Böylesine köklü ve ülkenin değeri olan bir kurumun sahalarının 'ihale etme yetkisi' adı altında özelleştirilmesi hiçbir koşulda kabul edilemez. Her ne adla olursa olsun, TTK’nın sahalarının parsel parsel satılmasına, birilerine peşkeş çekilmesine ve özelleştirilmesine, maden işçisi ve bölge insanı asla izin vermeyecek ve kurumla ilgili alınacak her yanlış kararın hesabını günü geldiğinde soracaktır. 'Yüz karası değil, kömür karası/Böyle kazanılır ekmek parası' diyen maden emekçileri, bölge insanı kendisi için aş, iş ve umut kapısı olan TTK’nın göz göre göre yok edilmesine asla müsaade etmeyecektir" dedi.

(DUVAR)